У полтавки викрали сторінку в соцмережі та напозичали на її ім'я грошей

31 січня 2022 0
Полтавцям почали зламувати сторінки у Фейсбуці, й від імені людей позичають гроші у знайомих. Випадків інтернет-шахрайств щороку більшає. У 2021 році поліція зафіксувала понад 800 скарг.





Сторінку полтавки Ірини Гринь викрали шахраї. Від імені жінки її знайомим надсилали повідомлення з проханням позичити кошти. Зловмисники вказували суму – п’ять тисяч гривень.

"Повідомлення такого змісту: позич мені до завтра гроші, говорити зараз не можу, що в мене сталося розповім потім. Попри те, що ми скинули в усі групи інформацію, що сторінка зламана, шахраї встигли отримати 10 тисяч гривень", – розповіла полтавка Ірина Гринь.

Якщо подібне повідомлення надійшло й вам, спочатку варто переконатися, що по той бік екрану саме вашзнайомий. Найпростіший спосіб – зателефонувати.

"Якщо Вам навіть пишуть, що хтось помер або щось інше термінове й надішліть кошти, то обов’язково потрібно пересвідчитися, що це саме так. Навіть, якщо ви це зробити й цю людину Ви знаєте, то перевірте номер картки. Чи цієї він людини чи іншої", – зазначив IT-експерт з цифровізації Артем Гончаренко.

Крім того, не слід повідомляти свої платіжні дані: номер картки, термін її дії та CVV-код.

А щоб зловмисники не викрали вашу сторінку варто встановити додатковий захист в соціальних мережах.

"Це подвійна ідентифікація. Потрібно прив’язати до всіх своїх соціальних мереж номер телефону й додаткові, в яких ви впевнені, можна також пошту. Коли люди втрачають свою соціальну сторінку, після цього на цій сторінці йдуть зловмисні пропозиції", – повідомив вчитель інформатики Олександр Шуліка.

За 2021 рік на Полтавщині сталося понад 800 випадків шахрайства, близько 70 відсотків – злочини в інтернеті.

"Серед найбільш поширених варіантів обману в інтернеті створення фіктивних сторінок з різноманітним асортиментом непродовольчих товарів або з наданням послуг чи оренди житла. Якщо Вам пропонують перерахувати кошти на рахунок обов’язково вимагайте від продавця-покупця копію паспорта", – наголосила речниця Національної поліції Полтавщини Поліна Ларіна.

За шахрайство законодавством передбачено різні види покарання: від штрафу в розмірі понад 34 тисячі гривень й до 12 років позбавлення волі.