У Полтаві всім донорам крові роблять безкоштовний тест на антитіла COVID-19

05 лютого 2021 0
З кінця грудні 2020 року всім донорам крові роблять окрім обовʼязкових тестів на ВІЛ та гепатит ще й тест на антитіла коронавірусу. За два місяці протестували 1500 тисячі людей, у третини виявили антитіла різної сили.

У Полтавській обласній станції переливання крові всім донорам, окрім обовʼязкових аналізів на різні інфекції, вже два місяці роблять тест на антитіла COVID-19. Кров донорів, які перехворіли на коронавірус, будуть використовувати в експериментальному проєкті, для розробки ліків при лікуванні коронавірусу. Тест роблять на сучасному обладнанні. За два місяці протестували 1500 людей, у третини виявили антитіла.

"Для цього відділяємо від крові сироватку. Потім завантажуємо в аналізатор, робимо замовлення на пʼять інфекцій. І за деякий час маємо результат, позитивний чи негативний", – розповіла завідувачка лабораторії дослідження інфекцій станції переливання крові Лищенко Вікторія. НЧ) Для донорів тест безкоштовний.

 – Прийшов допомогти другу, колишньому колезі, – сказав.

– Яка в вас група та скільки здали? – запитуємо.

– Четверта плюс, а здав близько 400 мілілітрів.

Зараз дома відпочину й знову до роботи, – розповів полтавець Вʼячеслав Тверітінов. 

Щодня полтавські лікарні потребують чотири-пʼять літрів еритроцитів та плазми, а онкогематологія потребує тромбоцитів.

"Тут зберігаються компоненти крові – еритроцити при температурі +2 - +6 градусів. Заморожена плазма зберігається при низьких температурах. У нас запаси всіх груп і резусів стабільні.

Рідкісні це зрозуміло четверта група резус негативний, але водночас її менше беруть", – розповів головний лікар комунального підприємства "Полтавська обласна станція переливання крові" Володимир Рудіков. 

Процедура здавання крові триває до 10 хвилин. А от забір тромбоцитів, які необхідні для лікування онкохворих, триває до 45 хвилин.

– Підколюю пацієнта, спілкуюся, стежу за ним, – розповіла операційна медична сестра Світлана Олешко.

– Скільки у вас донорів на день? – Коли як, коли п'ятдесят, коли 20, – розповіла медична сестра. 

За один раз можна здати 450 мілілітрів крові, а повторити кровоздавання можна за два місяці. Щоб стати донором крові вагу не меншу за 55 кілограмів та достатній рівень гемоглобіну.

Олександра Шилова, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення