Протягом 60 днів полтавці мають укласти договори з новим постачальником газу

04 березня 2021 0
Понад 300 тисяч жителів Полтавщини лишилися без постачальника газу. На два місяці на себе взяла цю функцію компанія "Нафтогаз Україна". За цей час споживачі мають укласти договори з новою компанією-постачальником.

З 1 березня "Полтавагаззбут" припинив постачання блакитного палива для майже 350 тисяч полтавців. Тепер жителі області мають обрати нову постачальну компанію й укласти з нею договір. У таку ж ситуацію потрапив і полтавець Павло Головков.

"Раніше я користувався послугами компанії "Полтавагаззбут" і платив певну йому суму, яку визначали для мене. Оскільки вони зараз від нас відмовляються, то я змушений шукати нового постачальника газу", – розповів Павло Головков, полтавець.

Тимчасово, за державним страхувальним механізмом, постачати блакитне паливо для полтавців буде "Постачальник останньої надії".

Його функцію виконує "Нафтогаз Україна".

"Постачальник останньої надії" – це тимчасова страховка. Кожен клієнт має обрати собі ринкового постачальника. "Нафтогаз Україна" буде надавати газ 60 днів і протягом цього часу кожний має обрати собі нову компанію. Зараз на ринку країни діють близько 50 компаній, які пропонують газ клієнтам", – розказала Ганна Швед, директор з маркетингу ГК "Нафтогаз України". 

Ознайомитися з переліком газопостачальних компаній можна онлайн на інформаційних сайтах "ГазПравда" або "Газотека". Там вказані актуальні ціни та умови, що пропонуються. Після цього необхідно зайти на сайт відповідної компанії й там лишити заявку на приєднання. Полтавка Людмила Стельмах-Кучеренко за власним бажанням змінила постачальника ще кілька місяців тому.

"Я це зробила, подала заявку, і через деякий час до мене зателефонували з АТ "Полтавагаз" і сказали, що моя заявка у відпрацюванні, але ви уже не наш споживач, а перейшли в іншу компанію. Мене попросили сфотографувати лічильник, ми зафіксували показники мого лічильника і все. З того часу я перейшла", – сказала полтавка Людмила Стельмах-Кучеренко. 

Лишити свою заявку можна як і онлайн на сайті компанії, так і особисто, через банк-партнера постачальника. До звернення потрібно додати паспорт, ідентифікаційний код та документ, що засвідчує право власності.

"Постачальник Полтавській області, а саме "Полтавагаззбут" фактично взяв і відмовився від всіх своїх зобовʼязань перед споживачами. Буде термін у два місяці і я думаю, що за цей час споживачі вже визначаться", – додав Віктор Логацький, експерт енергетичних програм.

Якщо полтавці не встигнуть укласти договори з новими постачальниками блакитного палива, за вказаний термін, то їх газопостачання буде припинено.

Марина Голега, Ярослав Журавльов, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення