В Україні планують скасувати призов громадян до армії

01 лютого 2022 0
Тетяна Наказненко
Президент доручив Уряду розробити законопроєкт, який передбачатиме припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

1 лютого Володимир Зеленський підписав указ, у якому доручив Кабінету міністрів забезпечити підготовку та внести на розгляд Верховної ради законопроєкт щодо припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року. Таким чином, планують запровадити модель інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби.

Крім цього, президент постановив Уряду внести на розгляд Верховної ради законопроєкт щодо поетапного збільшення чисельності Збройних Сил України в період з 2022 до 2025 років на 100 000 осіб для підвищення оборонних спроможностей держави.  

Згідно з указом, Міністерство оборони України має розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних Сил на професійній основі, передбачивши:

- збільшення термінів дії контрактів;

- збільшення протягом 2023 року грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ, які укладають довготермінові контракти, до рівня не менше трикратного розміру мінімальної заробітної плати;

- формування системи спеціальної підготовки та перепідготовки військовослужбовців, які уклали довготермінові контракти.

Також мають прискорити розроблення та внесення на розгляд Кабінету Міністрів України проєкту концепції забезпечення житлом військовослужбовців Збройних Сил та членів їх сімей, передбачивши запровадження спеціальної накопичувальної програми для отримання військовослужбовцями власного житла.

Під час реалізації військової кадрової політики мають забезпечити впровадження прозорої системи кар’єрного росту військовослужбовців, побудованої на рейтинговій оцінці.