На 34 000 грн оштрафували директорку дитсадочка на Полтавщині за зловживання службовим становищем

06 квітня 2021 0
Тетяна Наказненко
У 2018-2019 роках у Полтавській області директорка дитячого садка, зловживаючи службовим становищем, підробляла табелі обліку робочого часу працівників. Жінці призначили 34 000 грн штрафу. Також протягом року їй не можна обіймати певні посади.

34 000 грн штрафу та позбавлення права обіймати певні посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, на рік призначив Козельщинський районний суд директорці дитсадка за зловживання службовим становищем. Відповідний вирок опублікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У тексті вироку йдеться, що обвинувачена, перебуваючи на посаді директора Закладу дошкільної освіти (ясла-садок) "Казка" Новогалещинської селищної ради Козельщинського району складала табелі обліку робочого часу працівників. До них вона вносила завідомо неправдиві відомості про виконання працівницею роботи сторожа (0,5 ставки), помічника вихователя (0,15 ставки), прибиральниці (0,5 ставки). Вказані роботи остання не виконувала та на роботі не перебувала, оскільки була в Російській Федерації.

Відповідні неправдиві дані директорка вносила до табелів обліку робочого часу працівників протягом жовтня-грудня 2018 року та липня-вересня 2019 року.

У результаті вказаних дій працівниці дитячого садка надмірно нарахували заробітну плату в сумі 16 748 грн, з яких фактично виплатили на картковий рахунок вказаної особи 13 728 грн.  

Обвинувачена в судовому засіданні вину визнала частково, в частині внесення неправдивих відомостей до табелів. Щодо розтрати майна вину не визнала, вважала, що шкоди не завдала. Показання давати відмовилася, йдеться у реєстрі. Захисник просив суд виправдати обвинувачену.  

Працівниця ж у суді розповіла, що обвинувачену про від’їзд за кордон не повідомляла, але телефонувала та просила відпустити з роботи за сімейними обставинами. Директорка погоджувалася. Після того, як дізналася про кримінальне провадження, повернула зайво нараховані кошти до бюджету.

Суд відхилив посилання захисника на те, що обвинувачена під час складання деяких табелів, а саме протягом 4-24 жовтня 2018 року та  18 червня - 9 серпня 2019 року перебувала у відпустці, оскільки табелі підписані обвинуваченою та подані до відділу освіти особисто нею.

Суд виправдав обвинувачену у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 (Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) Кримінального кодексу України, у зв`язку із відсутністю складу даного злочину.

Однак, її визнали винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 (Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів) Кримінального кодексу України.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

фото: Тетяна Бондаренко