Старі підходи до нових обранців. Що з біографіями полтавських депутатів?

28 січня 2021 0

Від дати місцевих виборів минуло вже чверть року, а Полтавська міська рада ще переживає перехід від сьомого до восьмого скликання. Через судові розбірки з оскарженням результатів голосування, обранці змогли отримати свої посвідчення, тобто офіційно стати депутатами, лише 29 грудня – через 2 місяці після виборів. Це вплинуло на початок роботи міської ради і відтягнуло процес налагодження комунікації з полтавцями.

Так, на офіційному сайті Полтавської міської ради  дані про нових депутатів почали з'являтися лише 15 січня 2021 року. При цьому із 42 депутатів, які мають бути в складі корпусу, хоча б якась інформація є лише про 41-го. Як повідомляє PTV, міська територіальна виборча комісія відмовилася реєструвати депутатом представника “Рідного міста” Едуарда Волкова. Останньому довелося оскаржувати рішення комісії в суді, тому на першій установчій сесії Едуард Волков своє посвідчення не отримав. Відповідно на сайті ради інформацію про депутата теж вирішили не оприлюднювати.

Що маємо із складом корпусу?

Порівняно із 7 скликанням залишилася незмінною кількість партій, які отримали своїх представників у корпусі. Із семи політпартій, які пройшли до ради, найбільшу підтримку, відповідно і найбільше депутатів, отримала партія “За майбутнє” – осередок, який йшов на вибори під протекторатом нинішнього міського голови Олександра Мамая. Партія отримала 10 мандатів. На другому місці за кількістю обранців у корпусі пропрезидентська “Слуга Народу” – партія отримала 9 представників у корпусі. По 6 мандатів мають осередок “Європейської Солідарності” та місцева партія “Рідне місто”. По 4 депутати представлятимуть партію “Опозиційна Платформа – За Життя” і “Партію простих людей Сергія Капліна”. Найменше представництво має ВО “Свобода”, осередок отримав 3 мандати.

Гендерна квота спрацювала. Невідомо, чи залишиться така ситуація упродовж всієї каденції, але наразі жінки складають третину корпусу – 28 чоловіків (рахуємо з Едуардом Волковим) проти 14 жінок.

Нагадаємо, у попередньому скликанні жінок серед корпусу було майже вдвічі менше – 8 депутаток (станом на першу сесію міської ради 7 скликання).

Наймолодшою у корпусі 8-го скликання є 27-річна депутатка від “Європейської Солідарності” Оксана Дрюк, найстаршим – 63-річний депутат від “Рідного міста” Олександр Удовіченко.

На нову п’ятирічку підписалися лише восьмеро депутатів з попереднього скликання – Тарас Бойко, Едуард Волков (“Рідне місто”), Іван Діденко, Ірина Климко (“За майбутнє”), Оксана Деркач (ОПЗЖ), Юліан Матвійчук (ВО “Свобода”), Світлана Нестуля та Вадим Ямщиков (“Слуга Народу”). Тож станом на першу сесію рада оновилася на 80%, при цьому п’ятеро депутатів, балотуючись на новий термін, вирішили змінити партійні осередки. Кількісно найбільший камбек зробили вихідці із партії “Рідне місто”. Із восьми осіб – п’ятеро мають або мали стосунок до цієї політичної сили.

Що з офіційним сайтом ради? Станом на зараз інформація про депутатів на сайті міської ради продовжує оновлюватися, але вже можна зробити висновок, що рада не збирається відходити від старого формату подачі. Із переліку доступних даних про обранців на сайті міськради розміщені вже стандартні фотокартка, дата народження депутата, рівень освіти (вищий/середній), посада, місце роботи, партійність та контактні дані (телефон і пошта).

При цьому зникли важливі для оцінки відкритості ради розділи “Декларація депутата” та “Інформація про діяльність депутата”.

Тож, якщо аналізувати біографічні дані депутатів, подані у такому форматі, то перше, що підкреслимо – не відомо, у яких закладах проходили навчання депутати і хто з них хто за фахом. Зрозуміло лише, що освіта в усіх обранців вища.

По місцю роботи. На сайті є лише інформація про нинішню зайнятість депутатів. Згідно з цими даними, зрозуміло, що більшість обранців у складі корпусу займається бізнесом: мають власні фірми або займають на підприємствах керівні посади. Так, серед депутатів тринадцятеро вказали, що є приватними підприємцями. Ще 18 – зазначили, що є керівниками в установах та комерційних організаціях. Також у складі корпусу два працівники телебачення, 1 голова спортивної організації, 1 помічник адвоката, 1 помічник народного депутата на громадських засадах, 1 голова партії, двоє тимчасово безробітних і 1 настоятель храму. Ще один депутат – Валерій Пархоменко – своє місце роботи досі не вказав.

Зазначимо, законодавство не визначає перелік даних депутатів, обов’язкових для оприлюднення міською радою. Тому кожне місто на свій розсуд вирішує, що включати до опублікованої інформації – від посилань на сторінки у соцмережах до передвиборчих програм обранців. Так, оприлюднення повного набору інформації про депутатів не один рік практикується у Львівській, Маріупольській, Вінницькій, Рівненській міськраді та ряду інших міст. 

У Полтаві, збираючи з депутатів особисту інформацію, рада керувалася прикладом даних оприлюднених на Центральній виборчій комісії. Про це нам розповів керівник апарату Роман Мельник:

“Ми подивились на сайт ЦВК, яка там розміщена інформація, і за її прикладом склали перелік інформації для розміщення на сайті ради. Оприлюднювати чи не оприлюднювати інформацію – це воля депутата. Ми звернулися до них з проханням надати її, а вони там вже як вирішать”.

Підкреслимо, що на сайті Центральної виборчої комісії розміщена коротка інформація про депутатів у максимально стислій формі.

Оприлюднення повної біографії із зазначенням місця навчання, попередніх місць роботи дає розуміння, які фахові компетенції має депутат та свідчить про відкритість обранця. Наразі повні біографії частини депутатів міської ради 8-скликання можна знайти на новинному сайті ІВ “Полтавщина”.

Громадська кампанія “Атестація депутатів місцевихрад”співпрацює з партійними організаціями та займається збором біографічних відомостей депутатів. Всі дані у подальшому будуть опубліковані на сайті кампанії.

Нагадаємо, “Атестація депутатів місцевих рад” більше двох років аналізує діяльність полтавських обранців на відповідність принципам відкритості, прозорості, підзвітності та доброчесності. Переглянути оцінку роботи депутатів сьомого скликання можна за посиланням.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцевідепутати. Атестація» .

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснювалось оцінювання в попередні роки та про його результати можна дізнатись на сайті організації.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».