Жителі Краматорська, що на Донеччині, забезпечені комфортними умовами проживання

08 квітня 2024 0

Навіть в умовах війни мешканцям надаються всі комунальні послуги та підтримується порядок у місті.

Нині Краматорськ – прифронтовий населений пункт, жителі якого не раз страждали від прильотів ворожих ракет. Дуже важким був лютий цього року, коли місто зазнало декількох потужних обстрілів по промисловій, комунальній та житловій забудові. Тут цілодобово чутно гучний гуркіт боїв, що точаться на фронті, який стає все ближче.

Попри це, місто живе майже як у довоєнних умовах. Завдяки наполегливій праці робітників комунального господарства, у жителів в оселях є газ, вода, електрика, опалення. Вулиці чисті та освітлені, тривають роботи з благоустрою, прибирання та озеленення.

«Майже як до війни»

Мешканка Краматорська Юлія на початку війни виїхала з родиною до більш безпечного регіону. Однак за півтора року обставини склалися так, що довелося повернутися до рідного міста. Їхали з острахом, що потраплять у погані умови, спричинені війною. Натомість вийшло зовсім по іншому.

«Ми були приємно здивовані, коли побачили Краматорськ чистим, охайним, з усіма комунальними послугами. Все майже так, як було до війни. Так, іноді через обстріли трапляються тимчасові відключення світла чи води. Проте аварійні служби одразу лагодять пошкодження. Все роблять швидко, тому практично не відчувається відсутність якоїсь послуги. Щодо благоустрою, то наше місто, що розташоване поблизу фронту, виглядає навіть більш доглянутим, ніж той «мирний» обласний центр, в якому ми були в евакуації. Не буду його називати, щоб нікого не образити», - розповіла Юлія.

Затишний сквер на бульварі Машинобудівників

Наслідки ворожих обстрілів

Ввечері 20 лютого росія вдарила ракетою по житловому району Краматорська. Значних руйнувань зазнали декілька багатоповерхівок та промислові об’єкти водоканалу. В районі ракетного удару кілька днів поспіль працювали бригади комунальних служб та управляючих компаній. Аби не допустити розморожування систем теплопостачання, оперативно закривали пошкоджені вікна OSB-плитами.

Ліквідація наслідків ракетного обстрілу

Через руйнування критично важливих об’єктів водоканалу у місті деякий час були перебої з питною водою. На цей період благодійники поставили у Краматорськ портативні станції для очищення та розподілу води. Люди мали змогу набрати якісну питну воду на декількох локаціях.

Також швидко спрацьовують енергетики, які докладають чимало зусиль, щоб одразу після обстрілів відновити пошкоджені мережі та поновити електропостачання. 

Енергетики відновлюють електропостачання району, що зазнав удару

Дороги утримуються в порядку

Вчасний експлуатаційний ремонт доріг – це гарантія збереження громадського транспорту, машин швидких та підприємств критичної інфраструктури, особистих автомобілів краматорців. Так вважають у місцевій адміністрації, тому піклуються про стан дорожнього покриття. Виконується як ямковий, так і більш об’ємний ремонт. Причому не тільки у самому місті, а також і у старостинських округах. 

У Краматорську дбають про належний стан доріг

«Навесні у Краматорську розпочали роботи з нанесення дорожньої розмітки. Адже, як показав порівняльний аналіз дорожньо-транспортних пригод 2022-2023 років, наявність розмітки сприяє зниженню аварійності. Безпека дорожнього руху - один з найголовніших аспектів життєдіяльності міста», - наголосили в Управлінні житлово-комунального господарства.

Сполучення у місті забезпечує громадський транспорт – тролейбуси та автобуси, які курсують згідно з затвердженими графіками. Відстежувати його можна за допомогою додатку Dozor City. За проїзд можна сплатити як готівкою, так і за допомогою терміналів, які знаходяться у водіїв.

З настанням теплих днів у місті та селищах громади розпочалися роботи з весняного прибирання. Комунальники підмітають дороги та тротуари, особливу увагу приділяють узбіччям, щоб під час дощу не навантажувати залишками піску зливову каналізацію.

 

Прибирання узбіччя доріг від зимового посипання

Благоустрій чи гроші на армію?

Жителі Краматорська із вдячністю оцінюють роботу комунальних служб, які у вкрай нелегких умовах створюють їм комфортне проживання у місті. «Краматорським комунальним і дорожнім службам респект! Працюють, не покладаючи рук. Велике вам спасибі, робітники цих служб! Ви супер-люди», - відгукнувся краматорець Артем Редько.

Обрізка роз на площі Миру у Краматорську

Утім, іноді серед містян точаться суперечки щодо раціонального використання бюджетних коштів. Особливо коли у Краматорську розгортаються роботи з висадки дерев чи квітів. Дехто вважає, що під час війни це недоречно, що всі кошти потрібно спрямовувати на оборону.

На ці міркування в місцевій адміністрації відповіли так: «Краматорськ два роки живе в стані стагнації - немає розвитку та розваг. Місто підлаштувалось під реалії сьогодення. Немає кіно, немає фестивалю музики на площі чи ярмарку з сосисками барбекю. Краматорськ живе побутом: світло, газ, вода, тепло та чисті вулиці. Ми радіємо таким дрібницям, бо Краматорськ знає їх цінність. І щоб не з'їхати з глузду, місто доглядає за нашими вулицями: клумби, парки, дерева та алеї. Це психологічна складова сьогодення Краматорська - не здуріти, витримати, бути в робочому строю».

Водночас місцева влада наголошує, що Краматорськ закуповує для ЗСУ все, що необхідно. Від мавіків та вампірів до пікапів та електроніки, від бетону до деревини, від бусів до важкого заліза. Сотні мільйонів гривень від платників податків за ці два роки пішло на оборону та захист.

Світлана Денисенко