Корупційна схема на Полтавщині: підозрюють трьох посадовців

18 січня 2024 0
Дарина Омелич
У Глобинській міській лікарні виявили корупційну схему під час перевірки тендерів на ремонт укриття. Трьом причетним посадовцям повідомили про підозру.

Правоохоронці повідомили про підозру депутатові Глобинської міської ради, директору комунального підприємства з Глобиного та керівнику будівельного товариства із Сум.

Посадовцям інкримінують розтрату та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах, легалізацію (відмивання) доходів, а також прийняття пропозиції та надання неправомірної вигоди, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України).

За інформацією Полтавської обласної прокуратури, фігуранти вчиняли неправомірні дії з коштами, спрямованими на поточний ремонт укриття, розташованого на території комунального підприємства.

Фото укриття, на яке були спрямовані тендерні кошти

Депутат та директор підприємства запропонували керівнику товариства надавати їм неправомірну вигоду в розмірі 10% від вартості укладених договорів. Натомість обіцяли забезпечувати перемогу товариства у тендерах.


Затримані посадовці, яких підозрюють у відмиванні коштів

За цією схемою у червні та липні 2023 року депутат і директор отримали від керівника товариства неправомірну вигоду на загальну суму майже 500 тис. грн. А вже в грудні 2023 року директор підприємства та керівник товариства підробили акти виконаних робіт щодо модернізації газової котельні, внаслідок чого товариство отримали 2,5 млн грн за роботи, які фактично не були виконані.

Також слідчі встановили, що частину коштів, одержаних злочинним шляхом, депутат використав для придбання автомобіля, який зареєстрував на свою матір.

Усіх підозрюваних взяли під варту з правом внесення застави. Керівника товариства та директора підприємства відпустили під заставу. Також директора підприємства відсторонили від посади.