Олігарха з Полтавщини Костянтина Жеваго затримали в елітному курорті Куршевель

28 грудня 2022 0
Дар'я Жученя
Колишнього нардепа з Полтавщини затримали в готелі Куршевелю. Наразі готують документ для його екстрадиції в Україну.

27 грудня за запитом Державного бюро розслідувань французькі правоохоронці затримали екснардепа, акціонера банку "Фінанси та Кредит", олігарха з Полтавщини Костянтина Жеваго в одному з готелів елітного курорту Куршевель Французької Республіки. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

Слідчі ДБР підготували клопотання про взяття під варту до одержання вимоги про видачу екснардепа до 38 країн. Протягом кількох місяців тривала тісна взаємодія з правоохоронцями різних країн, у тому числі органами юстиції, жандармерії та поліції Французької Республіки.

28 грудня запланували обрання екстрадиційного арешту Жеваго у суді міста Шамбері. Наразі готують пакет необхідних документів для його екстрадиції з Французької Республіки в Україну.

Раніше Жеваго повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. Також про підозри повідомили низці топменеджерів банку. Вони організували механізм розтрати 113 млн доларів США фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На майно підозрюваного олігарха (акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості) наклали арешт. Також арештували майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

У жовтні 2020 року арештовані активи вартістю понад 300 млн гривень передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами.

Фото: Цензор.НЕТ