На Полтавщині скасували обмеження щодо нерестової заборони на вилов риби

01 липня 2021 0
Тетяна Наказненко
З 1 липня на всіх водоймах загального користування на Полтавщині можна рибалити, оскільки скасували обмеження щодо нерестової заборони на вилов риби.

У Полтавській області завершили обмеження щодо нерестової заборони любительського і спортивного рибальства в придаткових системах річок (гирла, протоки, озера і т.п.). Про це повідомили у пресслужбі Полтавського рибоохоронного патруля.  

Також скасували обмеження щодо збирання (добування) раків. У повідомленні пресслужби рибоохоронного патруля йдеться, що, згідно з правилами любительського і спортивного рибальства, в незаборонений час діє обмеження на вилов раків.

Лов раків дозволений:

- раколовкою -"хапкою" з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм, волосінню з приманкою і рогаткою;

- також допускають ручне збирання раків; - одній особі вилов за одну добу перебування на водоймах загального користування складає 30 раків; на водоймах, закріплених за громадськими об'єднаннями, а також на тих, де впроваджене платне рибальство - 50 шт.;

- мінімальний розмір рака не менше ніж 10 см.

Однак, заборонено лов раків у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.  

Любительське рибальство дозволено вудками всіх видів, із загальною кількістю гачків не більше п’яти на особу та спінінгом з берега або човна. Добова норма вилову риби становить три кілограми (або один трофей).

Підводне полювання дозволяється гарпунними рушницями (без застосування аквалангів) та при наявності посвідчення підводного мисливця.

У разі завдання значної істотної шкоди рибним запасам, працівники Нацполіції відкривають кримінальне провадження за ст. 249 (Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) Кримінального кодексу України, який передбачає накладання штрафу від 17 000 до 51 000 грн або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.