Як вибрати водяний насос для свердловини

30 серпня 2022 0

Свердловина може використовуватися і як основне, і як додаткове джерело води для приватного будинку. Більше того, якщо ваше домоволодіння підключене до центрального водопроводу, все одно краще облаштувати додаткове. З нього ви зможете брати воду для поливу городу, саду, газону та клумб. А в деяких випадках, наприклад, в селах, це єдине джерело води, яке реально облаштувати.

Який насос підійде для свердловини і чому

Всі насоси діляться на дві категорії:

  • поверхневі;
  • занурювальні (глибинні).

Поверхневі можуть відкачувати воду з невеликої глибини — максимум до 12-15 м. Свердловини, зазвичай, буряться значно глибше, тому водяний насос у Рівному під неї повинен бути другого типу.

У вас може виникнути питання, чи не краще викопати колодязь? Це ж буде дешевше. Ні, не краще! Річ у тому, що вода в колодязі береться з верхнього шару — поверхневі або грунтові води. Її якість в більшості випадків виявляється недостатньою для того, щоб можна було її споживати. Причина в високому ступені забрудненості від великих підприємств, каналізації та ін.

Питну воду, зазвичай, можна знайти на глибині 20-40 м. Вона вже набагато чистіша, тому від її споживання ніяких негативних наслідків бути не повинно.

Параметри насоса та як вони пов'язані з характеристиками свердловини

Купувати насос до буріння свердловини ні в якому разі не можна. Просто характеристики у них настільки різні, що ви можете вибрати зовсім не те, що вам потрібне. Ознайомитися з параметрами та варіантами можна в магазині Алло, де представлені десятки варіантів.

Враховувати потрібно наступні параметри свердловини:

  • глибина — на скільки метрів заглиблена свердловина;
  • статичний рівень — це той рівень, на який підніметься стовп води після припинення роботи насоса;
  • динамічний рівень — вказує на глибину знаходження дзеркала води, нижче якої вона не опуститься під час постійної роботи насоса;
  • дебіт (продуктивність) — кількість води, яку може видати свердловина (зазвичай вимірюється в куб. м за 1 годину)
  • діаметр — від нього залежить діаметр насоса, який можна застосовувати.

Всі ці характеристики повинна вказувати в технічній документації компанія, яка займається бурінням. Якщо виконавці не готові надати документи, краще вибрати інших. Враховуючи цю інформацію, ви зможете підібрати характеристики насоса — глибину занурення, продуктивність, висоту напору, діаметр тощо.

Краще, щоб насос вибирав спеціаліст. Він точно зробить вірні розрахунки, враховуючи параметри свердловини, відстань до будинку, висоту точок водозабору, їх види та кількість людей.

Окрім насоса також потрібно буде придбати й інші складові системи, а саме труби, гідроакумулятор, автоматику, оголовок та ін. Також можете придбати кесон, в якому буде розташоване обладнання. За бажанням чи необхідністю можна зекономити, облаштувавши його власноруч або встановивши складові системи в приміщенні.