Хочеш маринованого або копченого сала – готуйся викласти майже 500 гривень

Сьогодні, 15:40 0
У 2025 році ціна на сало в Україні стабільна, але залишається високою, коливаючись від 150 до 350 гривень за кілограм.

Щороку 27 серпня в Україні відзначають День сала – свято, присвячене одному з найулюбленіших національних продуктів. Його започаткували у 2015 році, аби привернути увагу до багатства української кулінарної спадщини. Сало це не просто продукт, а справжній національний кулінарний символ, що уособлює добробут та гостинність. Він є гордістю України та невіддільною частиною її культури.

Як давно українці їдять сало?

В часи Київської Русі сало почали солити приблизно в X столітті. Свині були одними з найпростіших тварин для вирощування. Вони могли їсти майже все і швидко набирали вагу. Засолене сало можна зберігати довгий час. Це допомагало пережити зиму, коли іншої їжі було мало.
Якщо у сім'ї було багато сала, це означало, що вони багаті і точно не будуть голодувати. Люди брали сало з собою в далеку дорогу, бо навіть маленький шматочок давав сили надовго. Сало також не лише їли окремо, а й використовували його для приготування інших страв.

Скільки коштує "тверда валюта"?

Як зазначає економістка Юлія Самойлюк поняття сала як “твердої валюти” є народним висловом, що підкреслює його виняткову цінність, стабільність та універсальність в українській культурі, особливо в умовах економічних труднощів. Коли грошова одиниця знецінюється через інфляцію, сало, як матеріальний актив, зберігає свою цінність, а іноді навіть зростає в ціні, стаючи своєрідним барометром економічної ситуації.

У 2025 році ціна на сало в Україні стабільна, але залишається високою, коливаючись від 150 до 350 гривень за кілограм.

“Вартість залежить від кількох ключових факторів, зокрема від ціни на корми для свиней та загального обсягу виробництва. Також на ціну впливають попит і пропозиція, які можуть коливатися залежно від сезону”, – додає пані Юлія.

У Полтаві за свіже сало ціна в магазинах та на ринку коливається від 200 до 380 гривень за кілограм. Водночас неабияким попитом серед містян користується мариноване сало: у розсолі, зі спеціями або методом сухого маринування. Не менш популярним є й копчене – на дровах, холодного копчення, з додаванням часнику та спецій. За кілограм такого делікатесу доведеться заплатити дорожче – від 420 до 450 гривень.


“Їсти помірно та в розумних межах”

Як розповідає дієтолог Сергій Єльчуков в основі сала є насичений жир, воно є висококалорійним продуктом, адже 100 грамів містять близько 900 ккал. Він радить з'їдати не більше 20–30 грамів сала на добу, і краще в першій половині дня, щоб організм мав час перетравити його.

Щоб збалансувати раціон і сприяти кращому засвоєнню, сало варто поєднувати з продуктами, багатими на клітковину. Наприклад, свіжі овочі (огірки, помідори, капуста та зелень) допомагають компенсувати жирність сала, а також забезпечують організм вітамінами та мінералами. Цільнозерновий хліб, своєю чергою, містить складні вуглеводи, які надають довготривале відчуття ситості, а також допомагають нормалізувати травлення.

“Сало не можна вважати повністю “шкідливим” продуктом. У ньому є вітаміни А, Е, D, F, мікроелемент селен. А також арахідонова кислота, що позитивно впливає на роботу мозку, серцево–судинної системи та поліпшує роботу нирок. Головне їсти його помірно та в розумних межах”, – додає пан Сергій.