"Мистецтво проти гармат": як полтавські митці збирають кошти для бійців ЗСУ

05 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Стартувала шоста благодійна виставка-продаж картин на підтримку полтавських батальйонів.

Організатори та учасники виставки-продажу картин
 

Шостий місяць в Україні триває повномасштабна війна проти загарбницької РФ. Нині кожен українець стоїть пліч-о-пліч з нашими воїнами та посильно допомагає країні на волонтерському, медичному, економічному та мистецьких фронтах. Так, з травня знані полтавські митці об’єдналися та створили "Мистецький штаб", щоб не лише підтримувати містян та переселенців у складний для країни час, але й збирати гроші для бійців ЗСУ.

За цей невеликий період художники провели п’ять повномасштабних виставок-продажів інтер’єрних картин і скульптур та сумарно зібрали понад 350 тисяч гривень. А з 3 серпня у цокольному приміщенні полтавської галереї мистецтв ім. м. Ярошенка стартувала шоста виставка від "Мистецького штабу" під назвою "Мистецтво проти гармат".

До уваги відвідувачів представлені понад 40 робіт від знаних полтавських художників та талановитих аматорів не лише з міста, але й з області.

"Як художники відчуваємо гостру потребу підтримувати бойовий дух. Тому серед виставкових робіт немає картин про звірства окупантів та біль наших захисників. Але є картини про нашу історичну спадщину, мальовничу природу та національні символи. Тобто те, що допомагає триматися і не падати духом. Єдине виключення - картина "Мистецтво проти гармат", яку я намалював ще у 2009 році. Тоді я навіть гадки не мав, що за кілька років в нашій країні розпочнеться війна і яких масштабів вона сягне. Малював жито, яке випалює війна і солдатів, які йдуть цим полем. Нині на тлі новин вважаю ці образи більш ніж актуальними. Спеціально під цей мистецький проєкт я тимчасово випросив цю картину з музею АТО, куди подарував її ще у перші роки війни на Сході. З усіх 45 робіт вона єдина яка не продається. Адже це своєрідний символ, а таким торгувати не можна", - ділиться своїм баченням Андрій Гордієнко.

картина під назвою "Мистецтво проти гармат"
 

Щодо вартості робіт, то вона стартує від 1000 грн і вище. Цього разу ціна найдорожчої роботи 15 тисяч гривень за майже метрове панорамне панно. Інші ж роботи є більш компактними та, за словами учасників виставки, чудово впишуться у будь-який інтер’єр.

"Готуючись до виставки робили акцент на різноплановості витворів, щоб кожен глядач зміг знайти щось своє та, за бажанням, придбати вподобану роботу. З власного досвіду скажу, що великі картини купують переважно або колекціонери або конкретні музеї. А от маленькі роботи беруть більше на дарунок. Так, у наших творів чимало покупців із-за кордону, зокрема з США. Але є попит на наші роботи і серед українських поціновувачів. Люди розуміють, що окрім придбання витворів мистецтва можуть фінансово підтримати наших воїнів, тому активно купують роботи та радять нас своїм знайомим. Ми провадимо прозору фінансову діяльність. Тож кожен, хто придбав у нас картину може побачити куди та на що саме були витрачені його кошти", - наголосив співорганізатор виставки.

За словами Андрія Горієнка, ще на початку своєї діяльності зібрані з продажу кошти митці направляли у загальнонаціональні фонди підтримки ЗСУ. Але потім до них почали звертатися представники полтавських батальйонів із проханням допомогти зібрати на спорядження або дороговартісну техніку. Тому, нині "Мистецький штаб" опікується кількома полтавськими батальйонами, бійці якого боронять нашу країну на "нульовці" (лінія розмежування або фронт прим.авт.). Адже така діяльність продиктована не лише суто патріотизмом, але й розумінням, що завдячуючи нашим бійцям ми наразі маємо змогу жити більш-менш спокійним життям та дізнаватись про війну здебільшого через новини.


"Після 24 лютого не міг опинитися осторонь подій, тому відразу ж вступив до полтавської ТрО. Два місяці поспіль я разом з іншими провів на блокпостах і щоб морально підтримати побратимів, після березневих подій, почав розмальовувати блокпости. На одному каліграфічно зобразив цитату з вірша Тараса Шевченка: "І на оновленій землі. Врага не буде, супостата. А буде син і буде мати. І будуть люде на землі". А на іншому, зобразив піднятий вгору кулак, як символ міці та незламності наших бійців. Взагалі, я захоплююся силою духу наших бійців. Тому свою наступну велику роботу я писатиму про захисників "Азовсталі". І хоча у мене немає знайомих звідти, але я дуже гостро сприймав новини про них. Не можу про це мовчати. Тож вже приступив до роботи над твором" - зазначив Андрій Гордієнко.

Інші ж учасники виставки зізнаються, що обрали для себе творити під час війни, аби не примножувати негативні образи, а навпаки - заміщати їх чимось прекрасним. Так, художник-аматор Юлія Горбань зізналася, що мистецтвом почала захоплюватися відносно недавно – у 2018 році. Тоді творчість дозволила їй відволікатись від дійсності, а наразі рятує дівчину від стресу через війну:

Андрій Гордієнко ділиться з митцями планами щодо подальших заходів від "Мистецького штабу"
 

"Для мене картини ніби соломинка, яка рятує мене від реальності. Тому я не зображую страждання, а навпаки малюють квіти – здебільшого це соняхи. У мої роботи вкладаю позитив, а також надію та віру у нашу скорішу перемогу. З усіх задумів для картин маю найбільше бажання написати картину присвячену нашій перемозі. Це, певно, буде молода жінка у народному вбранні з квітами та прапором, але ще конкретних образів я не продумувала"

А художниця Олена Зозуля підкреслила, що основною метою своєї участі у виставці ставить допомогу ЗСУ та підтримку морального духу споглядачів мистецтва. "Свого часу у мене був справжній маковий період. Чимало картин я написала з натури серед макового поля. Намагалася не лише детально їх зобразити, але й передати їхній посил, своєрідну енергетику. А коли вирішила долучитися до виставки згадала про ці роботи і зрозуміла, що маки будуть дуже доречними на тлі сучасних подій. Але попри цю надтонку асоціацію, картини дуже світлі та позитивні. Тож, вони стануть справжньою окрасою для осель та камерних, затишних приміщень", - ділиться мисткиня.

відвідувачі виставки-продажу оглядають роботи
 

І хоча виставка триватиме лише 10 днів: з 3 серпня до 13 серпня, усі охочі зможуть ознайомитися з картинами на сайті mystetskyishtab.com.ua. Там можна буде не лише більше дізнатися про конкретну роботу, майстра та вартість картини, але й прослідкувати за анонсами "Мистецького штабу". А ідей у них більш ніж багато. Окрім подальшого циклу виставок в Полтаві, митці планують поступово виїжджати до Харкова та Сум, приїздити в столицю. А також тривають перемовини, щодо організації та вивозу робіт закордон. Тому, аби бути в курсі культурних подій та не пропустити найцікавіші міські ініціативи від "Мистецького штабу" підписуйтесь на сторінки творчого ком'юніті в Інстаграм mystetskyi.shtab та Фейсбук https://www.facebook.com/mystetskyi.shtab, а також слідкуйте за оновленнями на сайті проєкту.