На Полтавщині викрили схему викрадення пального з локомотивів

03 липня 2024 0
Яніна Климань
Четверо працівників "Укрзалізниці" крали пальне з локомотивів, у них вилучили 6 500 літрів дизпалива.

Встановили, що співробітники державного залізничного перевізника "Укрзалізниця" створили злочинну групу, щоб красти дизельне пальне, а потім його продавати. Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції Полтавщини.

Ділки на систематичній основі зливали пальне з локомотива тепловоза приміського поїзда під час його зупинки на одній із залізничних станцій. Каністри з викраденим пальним фігуранти скидали з локомотива в попередньо обумовленому місці. 

Згодом вони переливали дизельне пальне з каністр у бочку об’ємом близько 200 літрів, а потім, за допомогою спеціальної помпи, перекачували викрадене у ємність, що була вмонтована до вантажного автомобіля. Надалі учасники угруповання вивозили дизпаливо на власних автомобілях до Кременчуцького району, де продавали скупнику.

Під час слідства правоохоронці з’ясували, що здобуте у злочинний спосіб пальне, реалізовувалось населенню через незаконні АЗС та на території СТО, що належало батьку одного з фігурантів.

Задокументували десять фактів крадіжок на загальну суму понад пів мільйона гривень.

Двох учасників злочинної групи затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України безпосередньо під час зливу пального з локомотива тепловоза під час його стоянки на залізничній станції у місті Кременчук. Їм обрали запобіжний захід — тримання під вартою з правом внесення застави.


Правоохоронці провели понад 20 обшуків за місцями проживання фігурантів та зберігання пального, а також в їхніх автомобілях. Під час проведення заходів вилучили 6500 л дизельного пального, понад сім десятків порожніх каністр, засоби зливу палива, документація, легковий та вантажний автомобілі, на яких здійснювалося транспортування викраденого, грошові кошти та "чорнові" записи. 

Слідчі повідомили чотирьом учасникам  угруповання про підозру за ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Фото: ГУ Нацполіції Полтавщини