На Полтавщині ввечері можливі аварійні відключення світла: коли це буде й чому?

15 травня 2024 0
Яніна Климань
Сьогодні з 18:00 можливі аварійні відключення електроенергії в різних містах України.

15 травня з 18:00 до 23:00 можливі відключення світла по всій Україні. Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

При зростанні споживання у вечірні години максимального споживання, можуть увести аварійні відключення для побутових та промислових споживачів.

Також сьогодні з 00:00 до 10:00 та з 16:00 до 24:00 для промислових споживачів будуть діяти графіки обмеження потужності.


Як підготуватись до відключень світла?

Щоб підготуватися до відключень світла, переконайтеся, що у вас є ліхтарик, свічки, батарейки, лампочки з акумуляторами, світлодіодні лампи, а також альтернативні методи заряджання (павербанки) для телефона чи інших пристроїв, які потребують живлення (ноутбуки, ліхтарики тощо).

Якщо є можливість, запасіться акумуляторними або сонячними батареями, іншими пристроями, що дозволять заряджати життєвонеобхідну техніку. Можна придбати дизельний чи бензиновий генератор, однак їх можна використовувати лише поза домом. Не запускайте генератор у будинку чи гаражі, не підключайте його до домашньої електричної системи.

Не завадить придбати спеціальні пристрої, які захищають ґаджети від перепадів напруги, що часто трапляється під час відключень електроенергії.

Завжди тримайте зарядженим свій мобільний телефон і майте напохваті запас батарейок. Подбайте, аби рахунок мобільного був завчасно поповнений.

Щоб зберегти їжу холодною, якщо світло зникне надовго, придбайте лід або заморозьте пластикові контейнери з водою. Зауважимо, що більшість продуктів, які потребують охолодження, можна безпечно зберігати в зачиненому холодильнику близько чотирьох годин. Водночас заповнена морозильна камера зберігатиме температуру близько 48 год. У разі зникнення електроенергії бажано відчиняти холодильник і морозильну камеру якомога рідше та на якомога менший час.

Підготуйте технічну й питну воду на кілька днів. З’ясуйте, де поблизу є бювети.

Підготуйте їжу тривалого зберігання, швидкого приготування, сублімовану їжу на кілька днів. Запасіться продуктами, які не потребують термічного оброблення – консерви, крекери, хлібці тощо.

Якщо у вас лише електрична плита, придбайте портативну (туристичну) газову плиту чи пальник, завчасно підготуйте термоси з теплими напоями чи супом.

Заздалегідь дізнайтеся, де розташовані найближчі "Пункти незламності" на випадок, якщо ваші ґаджети розрядяться, зникне зв'язок або теплопостачання. Дізнайтеся адреси кафе чи магазинів, які мають автономні генератори.