У Полтаві відкрили гінекологічний кабінет для потерпілих від насилля

18 березня 2023 0
Дар'я Жученя
У Полтаві відкрили кабінет для збереження репродуктивного здоров’я. Безплатну допомогу можуть отримати жінки, які опинилися у складних життєвих обставинах.

У комунальному підприємстві "Міський клінічний пологовий будинок Полтавської міської ради" запрацював цілодобовий кабінет для збереження репродуктивного здоров’я. Про це повідомили у Полтавській обласній військовій адміністрації.

Послуги в кабінеті можуть отримати безоплатно всі жінки та дівчата, які опинилися у складних життєвих обставинах, (у тому числі внутрішньо переміщені особи), які мають інвалідність та порушення опорно-рухового апарату, які постраждали від сексуального насильства, зокрема, в умовах війни.

У перспективі — створення таких кабінетів у адміністративних округах, у територіальних громадах області.


Гінекологічний кабінет створили на базі закладу, який працює цілодобово. Пацієнтки зможуть, окрім медичної, отримати також психологічну допомогу.

Кабінет обладнали в рамках спільного проєкту Благодійного фонду "Здоров’я жінки і планування сім’ї" та Міжнародної федерації планування сім’ї (IPPF) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ, у справах Співдружності та Розвитку Великої Британії (FCDO).

Обладнання, медикаменти, витратні матеріали закупили на суму понад 800 тис. грн.

В Україні подібних просторів є сім, у Полтавській області – це перший.

Прийом ведуть у чотирьох кабінетах: зоні спілкування, оглядовій залі, палаті після маніпуляцій та у малій операційній.

Оглядову залу обладнали безбар’єрним гінекологічним кріслом з регулюванням висоти, портативним апаратом ультразвукової діагностики та іншим маніпуляційним обладнанням.

Додатково пацієнтки безплатно можуть отримати медикаменти та засоби медичного призначення для запобігання небажаної вагітності, наслідкам сексуального насильства, профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом та ВІЛ.

Аби надавати медичні послуги такого рівня, фахівці пройшли відповідне навчання.