Українські військові аналітики назвали південне місто, яке можуть деокупувати раніше Херсона

08 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Експерт Сергій Грабський озвучив, які стратегічні цілі переслідують війська ЗСУ на південному напрямку.

актуальна карта воєнних дій станом на 8 серпня
 

Мелітополь можуть звільнити раніше Херсона. Під час контрнаступу ЗСУ на південному напрямку деокупувати Мелітополь зможуть вже протягом найближчих тижнів. Таку думку висловив в ефірі Радіо НВ військовий експерт Сергій Грабський.

"Мелітополь може бути або результатом другої фази нашої наступальної операції (першою фазою буде звільнення правого берега), або навпаки - він може бути і першою фазою. І не забуваємо, що саме Мелітополь і околиці - це зона активних дій наших партизанів, які так само завдають удару. Таким чином абсолютно вірогідним і доцільним виглядає ураження як з фронту, так і з тилу для деморалізації противника та знищення його бойових угруповань саме в Мелітополі", - пояснив свою позицію військовий експерт.

Разом з тим, ще однією стратегічною та пріоритетною ціллю може стати повне взяття під контроль правого берега Дніпра на півдні України. Про це, в свою чергу, заявив військовий експерт Петро Черник під час прямого ефіру Радіо НВ.

На його думку, зараз військам ЗСУ потрібно діяти поступово та обережно використовуючи тактику маленьких корків. Таким чином перехопивши ініціативу українські бійці зможуть ефективно позбавляти росіян підкріплення, яке окупанти перекидатимуть на південь. При цьому ця тактика допоможе ЗСУ уникати значних втрат серед особового складу та техніки.

"Як тільки нам вдасться його деокупувати, підкреслюю, ми тоді наблизимося практично до Дніпра і через Дніпро зможемо почати серйозні вогневі впливи, особливо на плацдармі, який я називаю Нова Каховка. Як на мене, це стратегічна точка, ось її потрібно також відбивати в обов'язковому порядку, тому що нагадаю, там знаходяться гідровузли, що контролюють кримську воду", - зазначив він.

Окрім цього Петро Черник наголосив, що окрім потужного збройного впливу не менше послаблює противника і психологічний тиск. На його переконання, схилити росіян до масової деморалізації можна якщо перекрити водопостачання через Кримський канал. Але він наголосив, що ЗСУ не повинні поспішати, оскільки поспіх може обернутися для української армії неприйнятними наслідками.

Нагадаємо, що раніше американські та британські розвідники, а також представники Генштабу ЗСУ анонсували деокупацію півдня протягом найближчих восьми тижнів.