Полтава в амброзії: чому місто заростає бур'яном

17 серпня 2021 0
У серпні в Полтаві починає цвісти амброзія. Оброблюють цю рослину у Полтаві розчином на основі бішофіту. Однак, роблять це не всюди. В селищі Івонченці вже розрослося ціле поле бур'яну.





У селищі Івонченці, що під Полтавою розрослося ціле поле амброзії. Розташоване воно навпроти житлових будинків, тому деякі місцеві жителі змушені постійно ходити в масці.

"Ось це поле амброзії, воно заввишки з людину, але ніхто нічого робити не хоче. Вона вже починає цвісти", – говорить місцевий житель Віктор Леонтьєв.

"Раніше це було поле, тут сіяли пшеницю, сою, а тепер амброзія. Вона в нас вже декілька років, час від часу оброблювали, тоді її було трохи менше", – сказала місцева жителька Валентина Злобінець.

"Тут десь 30 гектарів ще й велика щільність, навіть більше ніж якесь посіяне зерно. Таке відчуття, що це посіяли навмисно", – вважає місцевий житель Віталій Кривобік.

"Люди задихаються й страждають від алергії, в нас діти. Ми лише ліки тепер п’ємо. Ми зверталися до міської ради, але відповіді нам не надали, а ми тільки страждаємо", – розповіла місцева жителька Валентина Оніщенко.

Амброзію в Полтаві обробляють, але охопити всі ділянки не встигають.

 "Хто є балансоутримувачем на цій території "Декоративним культурам" невідомо. Згідно з програмою по боротьбі з амброзією, обробляють препаратом "Абромстоп" тільки ті території, які не мають власників та балансоутримувача", – повідомив директор КП "Декоративні культури" Сергій Сілаєв.

Бур’ян знищують препаратом на основі бішофіту. Обприскувати будуть до кінця вересня.

"Ми щодня працюємо на різних локаціях, нам керівництво говорить куди йти. В залежності від кількості амброзії обробляємо. Бішофітом і також туди додають мінерали", – повідомив працівник КП "Декоративні культури" Андрій Гранко.

Після того, як амброзію обробили, траву не можна косити 14 днів, бо препарату потрібен час аби подіяти на кореневу систему бур'яну, але разом зі шкідником знищують і інші рослини.

"Метод оббризкання амброзії, який діє у Полтаві вже п’ять років, на мою думку, не є ефективним. Адже неможливо проконтролювати, що обробка була повністю проведена. Після цього рослина регенерую й провести таку обробку вручну неможливо", – повідомила арбористка Ольга Іващенко.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. Потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла. У деяких випадках може спровокувати астму.