До прифронтового Краматорська повернулася медицина вищого рівня

16 січня 2024 0

Донецькій обласний кардіоцентр після вимушеної евакуації відновив роботу майже у довоєнному обсязі.

Їх повернення до Краматорська чекали тисячі пацієнтів з усієї Донеччини. Адже стреси, пов’язані з війною, плюс значне зменшення кількості лікарів, до яких можна звернутися по допомогу, спричинили поширення серцево-судинних захворювань та водночас унеможливили отримання вчасного та якісного лікування.

Мешканець Краматорська Андрій Петрович незадовго до початку повномасштабного вторгнення лікувався у кардіоцентрі – переніс операцію на судинах. Після того потребував періодичного обстеження, але не мав того, бо лікарню було евакуйовано якомога далі від фронту, до Києва. Їздити кожного разу до столиці для пенсіонера було занадто дорого.

А ось дружківчанину Володимиру все ж довелося вирушати в дорогу, оскільки йому терміново була потрібна заміна кардіостимулятора, в якому закінчувався заряд батарейки.

Тепер пацієнти з Донеччини знов мають можливість отримати потрібні медичні послуги у своєму регіоні. Торік обласний Центр кардіо и рентгеноендоваскулярної хірургії Донецької області повернувся до Краматорська. Спочатку проводили лише консультації кардіологів, кардіохірургів та судинних хірургів, а згодом поновили й хірургічні втручання.

Друга евакуація кардіоцентру

У 2014 році лікарі обласного кардіоцентру прийняли рішення виїхати з окупованого Донецька та колективом відновили свою роботу у Краматорську. Було важко, адже починати довелося «з нуля» - облаштовувати приміщення та закуповувати обладнання. Але впоралися, і незабаром центр запрацював на повну. Обслуговували пацієнтів не тільки Донецької, а й Луганської області. Проводили стентування коронарних судин, хірургічним шляхом рятували хворих з гострим інфарктом міокарда, навіть робили операції на відкритому серці.

Велика війна знов завадила працювати донецьким кардіологам. У березні 2022 року лікарі були вимушені покинути повністю облаштований сучасний кардіоцентр у Краматорську та разом з обладнанням перемістилися до Києва. Донецьких лікарів прихистив Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова.

Робота донецького кардіоцентру у Києві

У новій локації донецькі кардіологи доволі швидко запустили роботу: відкрили діагностичний, операційний та реанімаційний блоки, палати, та у повному обсязі почали надавати допомогу пацієнтам з серцево-судинною патологією. Таким чином мешканці Донеччини та Луганщини, які виїхали зі своїх регіонів, мали змогу отримати вузькоспеціалізовану кардіохірургічну допомогу саме у своїх лікарів.

«Втретє у своєму житті (після інституту, після 2014 року та зараз) я починаю роботу «з нуля». Ставлюся до цього філософськи! Попереду ще великий обсяг роботи, багато чого доведеться робити знову. Утім не за власним бажанням і точно не за планом ми починаємо все спочатку», - так описав евакуацію до Києва Дмитро Узун, керівник Донецького центру кардіо и рентгеноендоваскулярної хірургії.

Керівник Центру кардіо и рентгеноендоваскулярної хірургії Донецької області Дмитро Узун

Повернення до Краматорську

Попереду було ще одне переміщення кардіоцентру – знов до Краматорська. Коли ситуація на фронті трохи стабілізувалася, було прийняте рішення про повернення медзакладу на Донеччину. Багато людей після вимушеної евакуації повернулися до свого регіону, тож залишати їх без вузькоспеціалізованої кардіологічної допомоги було неможливо.

Так кардіоцентр вкотре розпочав роботу «з нуля» - з облаштування приміщення та придбання нового обладнання (локацію в Києві вирішили залишити разом з обладнанням). Починали працювати з тим що було: відкрили цілодобовий стаціонар, проводили консультації та лабораторну діагностику, робили УЗІ серця, велоєргометрію та добове холтеровське моніторування.

Водночас займалися придбанням обладнання та вже влітку 2023 року у Краматорську поновили роботу кардіохірургічної служби. Почали робити планові хірургічні втручання у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями.

У Краматорську знов проводять кардіохірургічні операції

«Кардіохірургія в Краматорську була, є і буде! Чергові операції на серці, чергові врятовані життя. Інфарктна програма працює. І хай ми були відкинуті до рівня 2017-2018 року, але команда працює, навчається і готова допомагати людям», - наголосив очільник кардіоцентру Дмитро Узун.

За минулий рік у Краматорську понад 900 мешканців східного регіону отримали консультації фахівців, 94 пацієнтів були проліковані у стаціонарі та 11 – прооперовані. Також, приблизно двічі на місяць, до кардіоцентру приїжджають спеціалісти з Києва – кардіологи, аритмологи, судинні хірурги - які проводять безплатні консультації для жителів Донеччини.     

Світлана Денисенко