Зареєстрували нову петицію про встановлення терміну служби для військовослужбовців

15 квітня 2024 0
Яніна Климань
На сайті Президента України створили петицію про демобілізацію по закінченню служби.

На сайті Офіційного Інтернет-представництва Президента України зареєстрували петицію про встановлення терміну служби для військовослужбовців під час дії воєнного стану і права на звільнення за перерахунком цього терміну згідно з запропонованими коефіцієнтами з урахуванням місця несення служби.

Там зазначають, що невизначені кінцеві терміни служби та відсутність причини для звільнення за встановленим терміном служби є порушенням ст. 24 та ч. 2 ст. 64 Конституції України, а також загальних принципів справедливості та рівності усіх перед законом. Згідно зі статтею 24 та ч. 2 ст. 64 КУ, навіть в умовах воєнного стану громадяни є рівними за своїми правами та згідно з п. 2 ст. 64 мають право знати, на який термін інші їх права можуть бути обмежені.

Просять врахувати, що невизначеність термінів служби вже є причиною недостатньої кількості людського капіталу у військових формуваннях, масових неявок до Територіальних центрів комплектування та Соціальної підтримки, а також є наслідком і самовільного залишення частини військовослужбовцями. Внаслідок зволікання з прийняттям рішень про встановлені строки служби більшість військовослужбовців відчувають несправедливість влади до них, а також відсутність ставлення до них як до повноправних громадян країни. Окрім того,  невизначеність з термінами служби демотивує військовозобов'язаних чоловіків приходити до ТЦК і СП та ставати на облік.

При встановленні термінів служби треба також  врахувати  місця несення військової служби:  
саме такий поділ забезпечить поетапне звільнення військовослужбовців, з можливістю підтримки лінії фронту, з мінімальним залученням на таку лінію та до району виконання завдань осіб після навчальних центрів, що дасть можливість останнім інтегруватися та адаптуватися на посадах у тилових частинах. Зменшить корупційні ризики зайняття таких тилових посад, у зв’язку з регулярними ротаціями.

Пропозиція щодо обрахунку терміну служби з урахуванням місця несення військової служби:  Право на звільнення  військовослужбовець отримує через 36 місяців безперервної служби з перерахунком днів служби згідно з коефіцієнтами.  

Дні несення військової служби розраховуються наступним чином:

- В тилу 1 день за 1 день.

- В районі виконання бойових завдань 1 день за 2 дні.

- На лінії зіткнення 1 день за 3 дні.

Перебування на  лікуванні та реабілітації 1 день за 3 дні у випадку отримання поранення (травмування) під час захисту Батьківщини, у випадку причини, пов’язаної з проходженням військової служби 1 день за 2 дні, в інших випадках 1 день за 1 день.

- Відпустки 1 день за 1 день.

Наші військовослужбовці, які не вагаючись та не чекаючи повісток, першими стали на захист країни, попіклувались про кожну людину, кожного громадянина, що зараз може жити повноцінним цивільним життям. Саме завдяки їм, у народу та влади України був час та можливість підготуватись до тривалої боротьби за незалежність. Тепер, через більш ніж 2 роки, настав час Держави та суспільства попіклуватися про них та замінити їх у цій виснажливій боротьбі.

Інціатори вимагають від Президента ініціювати та внести на розгляд Верховної Ради України, Указ або законопроєкт за внесення змін  до  ст. 26 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу", підставу для звільнення у зв’язку із закінченням встановлених строків військової служби у 36 місяців, з перерахунком термінів служби згідно з запропонованими коефіцієнтами:

- В тилу  1 день за 1 день (фактично служба 36 місяців).

- В районі виконання бойових завдань 1 день за 2 дні (фактично служба 18 місяців).

- На лінії зіткнення 1 день за 3 дні (фактично служба 1 рік).

- Перебування на лікуванні та реабілітації 1 день за 3 дні у випадку отримання поранення (травмування) під час захисту Батьківщини, у випадку причини, пов’язаної з проходженням військової служби 1 день за 2 дні, в іншому випадку 1 день за 1 день.

- Відпустки 1 день за 1 день. 

Запропонована підстава для звільнення з перерахунком згідно з коефіцієнтами днів служби:

- надасть право поступово вивільнити військовослужбовців за їх власним бажанням;

- сприятиме ротуванню військовослужбовців з тилових частин для виконання завдань в бойових підрозділах;

- сприятиме змінам у внутрішньо-військовому середовищі: цінування воїнів, забезпечення їх  захисту та збереження життів військовослужбовців;

- зменшить деморалізацію наших військовослужбовців, які відчувають несправедливість, невизначеність і хронічну втому;

- збільшить повагу до військової служби серед цивільного населення;

- сприятиме мобілізації населення, що дозволить повноцінно розвивати рекрутингову систему у війську, що, своєю чергою, надасть можливість забезпечити підрозділи і бригади високо вмотивованими військовослужбовцями;

- надасть змогу, без оголення лінії фронту, замінити виснажених, більше ніж за 24 місяці активними бойовими діями, воїнів. 

Підписати петицію можливо за гіперпосиланням.

Нагадаємо, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію, яким передбачено зміни у мобілізаційному процесі, зокрема, щодо відстрочки у лавах ЗСУ.  Із законопроєкту вилучили питання про демобілізацію, це ініцюював головнокомандувач Сирський. Нові зміни набудуть чинності через місяць після підписання його президентом Володимиром Зеленським.