На пошті, в банку, сервісному центрі та ЦНАПі: де полтавці можуть скористатися додатком "Дія"

24 лютого 2021 0
Скористатися додатком "Дія" можна лише в тому випадку, якщо установа може зчитати спеціальним пристроєм QR-код документа. А для водіїв додаток активний лише для власників автівки.

Полтавець Олександр Коровайний у своєму смартфоні має всі документи, хлопець користується додатком "Дія". 

"Дію" використовую, бо це зручно, документи разом зі мною й не потрібно їх носити з собою в інших кишенях. Коли додаток "Дія" тільки з'явився, проблеми були, але зараз вже ніяких проблем немає. Наприклад, коли поліціянти в мене вимагають показати документи, то я просто показую QR-код з додатка", – розповів полтавець Олександр Коровайний. 

Однак, показувати додаток "Дія" поліціянтам можуть не всі водії. 

"Використовувати електронні посвідчення водія та електронний документ про реєстрацію транспортного засобу без додаткового пред'явлення паперових документів, мають право власники чи водії, які зазначенні, як належні користувачі автомобілем", – повідомив речник патрульної поліції Полтави Руслан Возниця.

Використовувати додаток "Дія" також можуть й клієнти пошти, банків, сервісних центрів, ЦНАПів. 

– Чи можна показати додаток дія чи потрібно мати при собі лише оригінал документів, – запитали ми.

– Так, можна показувати й "Дію", – відповіла керівниця поштового відділення Любов Северіна.

– Завжди це діє чи ні? – уточнили ми.

– У нас завжди можна отримати по "Дії". У нас завжди всі отримують із "Дією" і все добре, – додала керівниця поштового відділення Любов Северіна. 

"Наразі ми вже можемо додавати документи через "Дію" така можливість в нас вже є. Якщо у вас "Дії" всі документи вже додали, то це вважається оригіналом й для нашого банку це є підтвердження", – розповіла заступниця керівника відділення банку Анастасія Берегових 

"Якщо клієнти не показують нам додаток "Дія" або паспорт, то ми їм нічого не продаємо. Взагалі, краще показувати оригінал паспорту, але й "Дія" в нас теж діє", – сказав офіціант.

А ось в цьому магазині показати паспорт в телефоні не вийде. З собою потрібно мати обов'язково оригінал документів.

"Ні звичайно тільки оригінал документів. Люди рідко показують документи в телефоні, але якщо це в телефоні, то я кажу, що ні. Бо іноді й цифри інші або щось інше, буває таке. Молоді хлопці цим займаються, я їм кажу, що можна зробити, що завгодно, але нам це не підходить", – сказала продавчиня магазину Оксана Діхтяр.

Документи у додатку активні лише тоді, коли приватна чи державна установа може зчитати спеціальним пристроєм QR-код, який унікальний у кожного документа. 

"Переважна більшість магазинів не обладнана відповідними приладами, всі поліціянти теж цих приладів не мають. Тому важливість паперових документів все ж таки залишається", – розповів адвокат Юрій Криворучко. 

Однак, якщо установа має можливість зчитати QR-код, то слід знати, що він дійсний лише три хвилин, а потім оновлюється на новий.

Анастасія Гонтаренко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення