Полтавець, який вийшов з в'язниці, не може отримати паспорт

20 травня 2021 0
Олександр Назаренко 21 рік був позбавлений волі. Він вийшов 5 травня та не може відновити свій паспорт. А в Державні міграційній службі говорять, що для того, аби відновити документи, потрібно прийти до них та заплатити майже 400 гривень.


 Полтавець, який вийшов з місць позбавлення волі не може отримати паспорт. Олександр Назаренко вийшов з в'язниці 5 травня, коли прийшов забирати документи, виявилося, що їх знищили. А на оформлення нових – грошей немає. Без паспорта не може навіть влаштуватися на роботу.

"Сказали, що його вже немає. Заново плати, оформлюй. Коли мене закривали у жовтні 2017 року, все було оформлено та проплачено. Мені залишалося його прийти та отримати. А я їхав з Хмельницького на Полтаву, мене заарештували. У таборі коли був, робили паспорт. Робили запит сюди до Полтави, його не передали. Сказали вийде та отримає, але щось не передають", – розповів полтавець Олександр Назаренко.

Олександру 43 роки, 21 рік життя чоловік перебував за ґратами з різних причин. Наразі живе на вокзалі.

"Тут я сплю на лаві буває, буває на вулиці. Так же і на Південному вокзалі", – додав полтавець Олександр Назаренко.

Чоловік вже хоче працювати аби поїхати до своєї доньки, яку він не бачив з пологового будинку. А в Державні міграційній службі говорять, що для того, аби відновити документи, потрібно прийти до них та заплатити майже 400 гривень.

"Громадянину необхідно звернутися особисто до підрозділу міграційної служби. Для оформлення паспорта потрібно пред’явити обов’язково квитанцію про сплату вартості. Паспорт після оформлення необхідно отримати. І не пізніше, ніж за рік", – зазначила начальниця Шевченківського районного відділу у місті Полтава Управління Держаної міграційної служби управління Полтавщини Тетяна Носенко.
Якщо людина не забирає свій паспорт понад рік, документ знищують. І тоді доведеться оформляти новий та платити за це кошти.

Щоб допомогти людям у подібних ситуаціях у Полтаві є тільки один центр, куди можна звернутися. І то він недержавний.

"Всі люди, які потребують допомоги чи вони самі до нас потрапляють чи їх привозять наші соціальні працівники, ми проводимо з ними бесіду. Допомагаємо людині знайти себе, трошки адаптуватися", – сказала працівниця центру адаптації Катерина Бережна.

Тут також допомагають бездомним відновити документи.

"Ми збираємо всі необхідні документи, якщо це для паспорта, шукаємо номер ідентифікаційного коду, паспорти, все. Пишемо заяву, оформлюємо посвідчення бездомної особи", – додала працівниця центру адаптації Катерина Бережна.

Наразі у центрі перебуває 26 людей. А от державних центрів допомоги, куди б могли звернутися люди з подібною проблемою у місті просто немає.