"Вагітна від рашиста": українці засудили чат-бот "єВорог" та закликали припинити писати доноси

14 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Доповнення для викриття колаборантів назвали "відвертим проявом сталінізму" та "інструментом боротьби з особистими ворогами".

Чат-бот "Дії" втрапив у публічний скандал. Днями, у якості прикладу ефективності роботи чат-бота "єВорог", команда застосунку опублікувала одне з типових звернень від українців, щодо викриття колаборантів. “Вагітна від рашиста. Вважає себе ледь не першою леді села. Її мати готує їжу для росіян”, – саме таким кейсом 12 липня поділилась із підписниками пресслужба "Дії".


Але на противагу очікування читачі розкритикували застосунок, розробників, а також засудили тих хто надсилає подібні повідомлення. У коментарях під дописом люди порівнювали це зі сталінською епохою, називали SMM-ників сексистами та припускали що відтепер "єВорог" можна використати як зброю для зведення особистих рахунків. Зрештою, кейс назвали “провалом у державних комунікаціях” і зауважили, що справжніх деталей ніхто не знає. Зокрема, вагітна дівчина могла бути зґвалтованою, а її мама своєю покорою просто намагалася зберегти своє та доньчине життя. Також, на думку підписників, судження “ходить, як королева” – взагалі суб’єктивне і більше характеризує самого дописувача, аніж вагітну дівчину.

Після такого шквалу критики команда “Дії” видалила допис і перепросила у своєї аудиторії за “недостатньо зрозумілу та некоректну комунікацію”. "Кожен кейс передається СБУ, де співробітники перевіряють достовірність інформації та виявляють справжніх колаборантів. Наша спільна мета — виявити ворога, а не засудження дій українців", — зауважили адміністратори застосунку.

Нагадаємо, що ще в березні в Україні презентували чат-бот "єВорог", за допомогою якого українці можуть повідомити про пересування окупанта чи його ворожої техніки. "Якщо ви чуєте або бачите на власні очі, що ваш сусід, тітка або кум пропагують "рускій мір", спонукають стати прибічниками ворога, підтримують окупантів та змушують обміняти український паспорт на російський непотріб — одразу повідомляйте в чатбот від Міністерства цифрової трансформації", — прокоментували інновацію у Мінцифри України. Для більшої наочності на сторінках у Facebook Міністерства цифрової трансформації України та міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, додатково розмістили інструкцію щодо виявлення ворогів із чіткими ознаками колаборантів. Відповідно до характеристик, якщо ви викрили людину, яка:

  • Бере участь у бойових діях на боці Росії
  • Закликає до повалення незалежності нашої країни та її територіальної цінності
  • Здає стратегічно важливі локації, місцевих підприємців, підриває довіру до місцевої влади чи допомагає окупантам
  • Організовує вибори на тимчасово окупованих територіях
  • Публічно заперечує збройну агресію РФ тощо.


Негайно повідомте про неї у чат-бот від Мінцифри. Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати:

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі


. Попередньо повідомляється, що нині державне бюро розслідувань працює над розслідуванням майже 600 кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораціонізму.