Більшість безробітних на Полтавщині – віком 45+

19 листопада 2020 0
На Полтавщині більшості безробітних – понад 45 років. У центрі зайнятості говорять, що так відбувається через те, що люди старшого віку більш відповідально ставляться до роботи та працевлаштовуються офіційно.


Полтавський міський центр зайнятості. Під установою можна побачити кілька людей. Більшість з них – у віці близько сорока років. Дехто сюди звертається вперше.

"Мене тільки-но звільнили, 20 числа. Шукати було доволі складно. Ви й самі приблизно розумієте, яке зараз економічне становище в країні. Маю надію, що все буде добре", – сказав полтавець Дмитро Олексієнко.

За інформацією обласного центру зайнятості, найбільше безробітних в області серед тих, кому понад 45 років – 42 відсотки, третині до 35 років, а 28 відсотків тих, хто намагався цьогоріч влаштуватися на роботу – від 35 до 45 років.

"Молодь частково працює нелегально, вони більш мобільні. Після 45 років люди, в переважній більшості, вже не йдуть на нелегальні трудові відносини. Вони розуміють, що треба потурбуватися про пенсію, за соціальне страхування, бо можливі захворювання", – розповіла директорка Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва.

Фахівці з управління персоналом кажуть, що серед роботодавців зараз спостерігається тенденція до ейджизму – дискримінації на основі віку.

"Наразі найбільше страждає категорія від 45+. Роботодавці чомусь вважають, що вони не йдуть "в ногу з часом". Зараз це населення намагається якомога швидше увійти в курс, стати більш прогресивними, щоб бути нарівні з молодим поколінням, але поки що від ейджизму в нашій країні не змогли відмовитися", – прокоментувала HR бізнес-партнер енергетичної компанії Анастасія Березюк.

В Україні в деяких сферах працює насамперед молодь, наприклад, у сфері послуг. В Європі ситуація інакша.

"Мені здається, Польща не така радикальна і більш лояльна до старших працівників. Тут дуже часто в ресторанах, досить великих і знаних, можна зустріти обслуговчий персонал старшого віку", – сказала
співвласниця мережі кав’ярень в Польщі Інна Ярова.

Загалом станом на 1 листопада кількість безробітних на Полтавщині становила 20 тисяч осіб. З них допомогу по безробіттю отримали понад 17 з половиною тисяч жителів області.

Дарина Литвак, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення