Змінилася вартість надання адміністративних послуг у сфері міграції

01 листопада 2022 0
Дар'я Жученя
З 1 листопада змінилася вартість надання адміністративних послуг у сфері міграції

1 листопада набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2022 року № 1180 "Про внесення змін у додаток до Постанови КМУ від 2 листопада 2016 р. №770", відповідно до якої ухвалено нові суми вартості адміністративних послуг у сфері міграції. Про це повідомили у пресслужбі Полтавської обласної військової адміністрації.

Відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», гранична вартість адміністративних послуг залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Вартість адміністративної послуги у сфері міграції переглядали один раз, починаючи з 2016 року – у 2019 році. Відтак, значний розрив у часі, протягом якого вартість адміністративних послуг ДМС не переглядали, призвів до дисбалансу між теперішньою ціною та тими затратами, які спрямовують на роботу Єдиного державного демографічного реєстру.

 Під час дії воєнного стану за нетермінове оформлення

  • паспорта громадянина України
  • паспорта громадянина України для виїзду за кордон

Вартість адміністративної послуги не збільшується.

За Законом, розмір адміністративного збору за оформлення (у тому числі замість втрачених або викрадених), обмін документів включає:

  • вартість адміністративної послуги;
  • вартість бланка документа та його персоналізації (визначає Поліграфкомбінат "Україна").

До місцевих бюджетів зараховують:

- 70% вартості адміністративної послуги;

Ці кошти спрямовують на розбудову місцевого самоврядування та забезпечення соціальних програм, зокрема "Освіта"; "Охорона здоров’я"; "Соціальний захист і соціальне забезпечення"; "Культура і мистецтво"; "Фізична культура і спорт"; "Будівництво об’єктів соціально-культурного призначення"; "Транспорт і дорожнє господарство"; "Житлово-комунальне господарство" тощо;
До спеціального фонду Державного бюджету України зараховують:

- 30% вартості адміністративної послуги.

Ці кошти спрямовують на підтримку роботи Єдиного державного демографічного реєстру 24/7 та розширення електронних сервісів держави (ДІЯ, єМалятко, одночасне оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта, отримання РНОКПП під час оформлення паспорта вперше, декларування/реєстрація місця проживання в електронному вигляді тощо).

Відтепер вартість вказаних документів складає:

  • паспорт громадянина України (ID-картка):

Уперше – безплатно;
До 20 робочих днів – 450 грн. (126 грн – вартість адмінпослуги та 324 грн – вартість бланка);
До 10 робочих днів – 820 грн. (496 грн – вартість адмінпослуги та 324 грн – вартість бланка).

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон:

До 20 робочих днів – 856 грн. (352 грн – вартість адмінпослуги та 504 грн – вартість бланка);
до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав – 1496 грн. (992 грн – вартість адмінпослуги та 504 грн – вартість бланка).

  • посвідка на тимчасове проживання: 1258 грн. (452 грн – вартість адмінпослуги та 432 грн – вартість бланка, 34 грн – державне мито, 340 грн - адміністративний збір)
  • посвідка на постійне проживання: 1013 грн. (496 грн – вартість адмінпослуги та 432 грн – вартість бланка, 85 грн – державне мито)
  • посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон: 5337 грн. (452 грн – вартість адмінпослуги та 4800 грн – вартість бланка, 85 грн – державне мито).

Змінилася також вартість оформлення ряду інших документів, якими документують іноземців та осіб без громадянства в Україні. Відтак, їх вартість становить:

  • проїзний документ біженця: 452 грн – вартість адміністративної послуги;
  • картка мігранта: 399 грн – вартість адміністративної послуги;
  • посвідчення біженця:

Уперше – безплатно; у разі обміну або замість втраченого чи викраденого: вартість адміністративної послуги – 336 грн;

  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту:

Уперше – безплатно; у разі обміну або замість втраченого чи викраденого: вартість адміністративної послуги – 336 грн

  • проїзний документ особи, якій надано додатковий захист: 452 грн – вартість адміністративної послуги

Особи, які здійснили оплату адміністративних послуг та подали заяви для оформлення документів до 1 листопада, отримають документи за старою ціною.

Ті ж особи, які здійснили оплату адміністративних послуг до 1 листопада 2022 року, але заяву для оформлення документів ще не подавали, матимуть можливість здійснити доплату за тарифами, що діятимуть на момент подачі відповідних заяв.