"Над Полтавщиною постійно літають та ведуть аеророзвідку ворожі дрони" - Дмитро Лунін

04 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Очільник ПОВА вкотре наголосив на важливості дотримання базових правил світломаскування в темну пору доби.

За 100 днів повномасштабного російського наступу жителі Полтавщини, як би це не цинічно звучало, звикли до війни та постійної загрози з боку ворога. Наразі мало хто з полтавців лякається звуку сирен та переймається через тривожні сповіщення у месенджерах. Така сама ситуація і зі світломаскуванням, яким багато хто зухвало нехтує.
Втім на своїй черговій пресконференції регіональним ЗМІ, яка пройшла 3 червня, очільник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін наголосив, що вимоги до світломаскування є й досі актуальними, а їх порушення робить Полтавщину надто уразливою для ворожих атак.
"Наразі над Полтавщиною не фіксують політ ворожих літаків. Однак скажу чесно, ворожі дрони літають над нами майже постійно. І їм лише на руку уколи ми своїми руками підсвічуємо їм територію для аерозйомки. Думаю всім і так зрозуміло з якою метою вороги збирають ці дані. Тому вкотре наголошую на необхідності дотримання режиму світломаскування та неуклінному слідуванні правилам безпеки у разі оголошення повітряної тривоги", – пояснив Дмитро Лунін. Нагадаємо, що відповідно для ефективного світломаскування в темну пору доби потрібно: • обов’язково вимикати вночі світло у квартирах та будинках, на підприємствах, в установах та організаціях; • "гасити" вуличне освітлення прилеглих до будинків та будівель територій; • вимикати підсвічування на конструкціях зовнішньої реклами (білборди, банери, сітілайти, вивіски); • щільно зашторювати вікна в оселях. Наголошуємо, що світломаскування — це обов’язковий захід, який в умовах війни допоможе убезпечити Полтавщину від обстрілів та зберегти людські життя.