Від 1,5 до 5 гривень: ціни на маски у Полтаві

12 листопада 2020 0
У аптеках та магазинах ціна на маски може різнитися, через постачальника. Наразі вартість залишається стабільною. Лікарі зауважують, одноразову маску необхідно змінювати щоденно, бо людина може заражати сама себе, а бруд може спричинити алергію на шкірі.

Епідемія коронавірусу триває вже дев'ятий місяць, а захисна маска стала символом 2020 року. Тож з березня ціни на маски коливалися. Дехто зізнається, цей засіб індивідуального захисту змінюють нечасто.

"Ми поклали її до кишені, недовго покористувалися і знову поклали. Я розумію, що маску потрібно змінювати кожні 2-3 години, але за себе скажу, що я цього не роблю. Кожна людина бажає ціну трохи нижчу", – сказав полтавець Віктор Михайленко.

Є й ті, які замовляють багаторазові засоби індивідуального захисту.

"Кожного дня перу. Ми спеціально замовили такі маски. Неодноразові, а ті, які можна прати. Ми раніше купували одноразові. Коли карантин був, ми замовили цілу пачку, вийшло тоді 700 гривень. Ну який в них сенс, якщо ти один раз одягнув", – розповіла полтавка Олена Моісеєва.

У цій аптеці одноразова маска коштує 5 гривень, а багаторазова 50 гривень.

"Ви знаєте, зараз людей набагато менше. У цей місяць, сьогодні 12 листопада, то не так багато людей, як одразу було. Як на початку ходили й купляли, то зараз набагато менше. Маски більшість має багаторазові, вони їх перуть", – прокоментувала провізор Анна Басок.

В іншому магазині маски є за 1,50 та 5 гривень. Продавчиня не пояснила в чому різниця.

Для побутових цілей: відвідування транспорту та людних місць маску потрібно змінювати щоденно. А якщо людина працює у медичній установі – кожні 2-3 години. Брудна маска може стати збудником алергічної реакції на шкірі.

"Своєчасно незмінена маска може призводити до того, що людина може себе самостійно заражати додатково інфекцією. Тому що на місці буде накопичуватися велика кількість бруду, пилу і шкідливих збудників", – пояснила сімейний лікар Марія Гвоздик.

У листопаді купують масок більше, ніж в травні. Але ціни залишаються стабільними, розповів спеціаліст.

"По-перше, було налагоджено виробництво. Багато виробників текстильних підприємств переорієнтувалися на медичні маски. По-друге, був забезпечений імпорт, в першу чергу з Китаю. Багато людей вже зараз носять не одноразові маски, а багаторазові, це теж знижує попит. Ми системних передумов для здорожчання масок зараз не спостерігаємо", – сказав аналітик ГО "Антикорупційний штаб" Родіон Хомяков.

До карантину одноразова маска коштувала від 50 копійок до однієї гривні за штуку. У квітні-травні стрибок цін відбувся до 25 -27 гривень за штуку. Та вже влітку відбулося зниження вартості.

Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення