"Полтаваобленерго" оштрафували на 1,7 млн грн за порушення на ринку електроенергії

10 вересня 2021 0
Тетяна Наказненко
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг оштрафувала "Полтаваобленерго" на 1,7 млн грн за численні порушення на ринку електроенергії.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг оштрафувала АТ "Полтаваобленерго" на 1,7 млн. За результатами планової перевірки, регулятор встановив, що ліцензіат не дотримався низки вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та порушив ліцензійні умови з розподілу електричної енергії та здійснення заходів державного регулювання.  

Зокрема, підприємство допустило велику кількість порушень щодо надання послуг з приєднань споживачів до електромереж - як своєчасності надання зазначених послуг, так і процедури заключення договорів з додатковими умовами до договорів типової форми.  

Згідно з повідомленням на сайті НКРЕКП, крім того, акціонерне товариство "Полтаваобленерго" порушило вимоги щодо:

- своєчасного надання звітності стосовно виконання рішень НКРЕКП;

- недотримання встановленої структури тарифу на виконання інвестиційної програми;

- недотримання стандартів роботи кол-центру тощо.

"Останнім часом підприємство АТ "Полтаваобленерго" перебуває під особливою увагою Регулятора через те, що воно незадовільно виконує свої зобов’язання перед споживачами. Більше того, в разі, якщо ліцензіат звертатиметься до Комісії з проханням про переведення на стимулююче регулювання, наразі ми не можемо дати позитивну відповідь саме з причини грубих порушень правил приєднання до електромереж певним споживачам", - пояснив голова Регулятора Валерій Тарасюк.  

Також у повідомленні йдеться, що під час перевірки товариства виявили безпрецедентні порушення, яких не було в жодних інших операторів систем розподілу. Різним споживачам компанія виставляла різні вимоги щодо приєднання, застосовувала дискримінаційні дії – не підключала впродовж років, порушувала порядок надання додаткових угод, свідомо вводила споживачів в оману під час заключення додаткових угод.

"Відповідно до процедури ми направимо усі матеріали стосовно цієї перевірки до Антимонопольного комітету України з проханням розпочати розслідування. Оскільки в діях АТ "Полтаваобленерго" ми вбачаємо неприпустиму поведінку монополіста по відношенню до великої кількості споживачів", - розповіла член національної комісії Ольга Бабій, йдеться на офіційному сайті НКРЕКП.