З’явилася петиція про присвоєння бійцю та депутату Юліану Матвійчуку звання Героя України (посмертно)

12 липня 2023 0
Максим Михайліченко
На сайті Президента України створили петицію про присвоєння полеглому депутату Юліану Матвійчуку звання Героя України.

На сайті Офіційного Інтернет-представництва Президента України створили петицію про присвоєння Юліану Матвійчуку звання Героя України (посмертно).

Автор петиції Скляр Ігор Дмитрович, просить відзначити загиблого бійця, молодшого сержанта, оператора-розвідника другого розвідувального відділення розвідувального взводу 144 окремого батальйону тероборони 116 окремої бригади ТрО Сил тероборони Збройних Сил України званням Героя України.

Юліан двічі обирався депутатом Полтавської міської ради. Також був керівником фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Також Юліан був керівником робочої групи з першого етапу декомунізації топонімів у Полтаві.

Чоловік навчався в полтавській загальноосвітній школі № 4. Закінчив Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, на історичному факультеті. Після захисту диплома у 2014 році, одразу вирушив на фронт. Там він був гранатометником батальйону "Азов". Тоді був визнаний найкращим гранатометником батальйону. З грудня 2014 року був артилеристом полку "Азов". Також був заступником командира артилерійської батареї гаубиць все того ж полку.

У 2015 році Юліана нагородили нагрудним знаком “За доблесну службу”.

24 лютого 2022 року, коли почалася повномасштабна війна Росії проти України, Юліан пішов захищати нашу державу. Виконував бойові завдання на кордоні Сумської та Полтавської областей, тоді росіяни намагалися колонами прориватися на території Полтавщини.

З травня по серпень 2022 року виконував позаштатні обов’язки інструктора-гранатометника у своєму батальйоні. А вже у липні 2022 року став співініціатором створення зведеного підрозділу аеророзвідки в батальйоні.

У вересні-листопаді воював у Харківські області. Виконував бойові завдання у сірій зоні. У грудні 2022 року, як аеророзвідник виконував завдання на кордоні Сумщини.

У січні 2023 року Юліан воював біля Соледару на Донеччині. Там він корегував і артилерію і бої. З лютого 2023 почав виконувати бойові завдання біля Мар’їнки тої ж області. Тоді Юліан став давати інформацію ще й 79 та 95 окремим десантно-штурмовим бригадам.

Також Юліан мав очолити підрозділ аеророзвідки 144 батальйону 116 бригади ТрО ЗСУ. Але 21 травня 2023 року від важкого поранення Юліан Матвійчук загинув у госпіталі.

Підписати петицію можливо за гіперпосиланням.