Реклама не українською: на Полтавщині зафіксували порушення мовного закону

10 лютого 2022 0
Олена Кулага
У Полтаві й Кременчуці зафіксували випадки розміщення реклами, без використання державної мови, що є порушенням законодавства.

На адресу Уповноваженого із захисту державної мови надходять скарги громадян щодо розміщення недержавною мовою вивісок, табличок, написів тощо, а також зовнішньої реклами. Зокрема такі порушення виявили у Полтаві та Кременчуці. Про це повідомили у " Facebook " Уповноваженого із захисту державної мови. 

Крім Полтавщини, порушення зафіксували у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні, Сумах, Чернігові, Черкасах, Чернівцях, Кропивницькому, Ужгороді, Кременчуці, Береговому, Маріуполі, Краматорську, Бахмуті та Кривому Розі. 

У зв'язку з цим, Тарас Кремінь письмово звернувся до міських голів міст, де не дотримуються вимог закону про мову. Крім того, листи скерували до керівників Волноваської, Слов'янської, Сєвєродонецької та Лисичанської міських військово-цивільних адміністрацій.

"Міська влада має внести до правил благоустрою своїх населених пунктів норму про те, що інформація на таких вивісках, табличках та інших носіях в обов’язковому порядку має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами", – наголошує Тарас Кремінь.

А отже вивіски, таблички, інші носії інформації для загального ознайомлення, а також зовнішню рекламу, які розміщені лише недержавною мовою, мають демонтувати.