У Дубовому гаю, що є памʼяткою національного значення, впало одне з найстаріших дерев

02 листопада 2020 0
Полтавський Дубовий Гай є пам'яткою природи місцевого значення. Такий статус було присвоєно для його збереження, адже ця алея є залишком природного дубового лісу. Попри це, днями, одне з 300-літніх дерев впало, в чому причина дізнавалася Марина Голега


На території Полтавської психлікарні впав 300-літній дуб. Все через те, що у стовбурі утворилося дупло і рослина згнила зсередини. 

"Він почав трухнути, всередині. Його раз заклали цеглою, але, мабуть, не вдало, тому що посипалася опора. Після цього його ще раз заклали. А от почалася така погода і він впав, дуже шкода звичайно", – розповіла місцева жителька Людмила Тітова.

На території психлікарні розташовується дубовий гай із 50 дерев, 10 з них – віком понад 300 років.  Ця алея є ботанічною пам’яткою природи місцевого значення, проте деякі дерева хворіють.  "Жодного разу психлікарня з питаннями, щодо обслуговування чи поради до нас не зверталася, ні письмово, ні усно. Вони мають доглядати. Якщо вони бачили, якісь були ознаки хвороби, можливо листя почало жовкнути або гілки. Вони повинні були на це все звернути увагу", – розказав Сергій Луценко, директор КП "Декоративні культури".

У медичному закладі коментувати ситуацію відмовилися.  "Без коментарів. Я заступник головного лікаря із медичної частини, й тільки на час хвороби виконую її обовʼязки. Я цим питанням не займалася", – сказали в закладі. 300-літні дуби науковці вважаються зрілими. Проте у містах України є позитивні приклади їх збереження. "Позитивний приклад, коли дуб, який називають козацьким. Він є на території парку у Вінниці. Його огородили, йому підперли гілля, написали табличку і так просто до нього не підійдеш. Провели експертизу і підтримують його стан. На жаль, багато залежить від людського фактора", – розповіла Вікторія Родінкова, аеробіолог.  Отже, поки за деревами не буде належного догляду, вони продовжать руйнуватися.


Марина Голега, Максим Страшко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення