Коли втомився втомлюватися: українців закликали не ігнорувати симптоми виснаження та втоми

10 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Симптоми морального та фізичного виснаження можуть свідчити про серйозні порушення в організмі.

12 травня у світі — Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми, який позбавляє людину продуктивності та за короткий термін повністю її виснажує, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на яке страждає до 30,5% населення. Хворі на цей синдром не можуть займатися своїми звичайними справами, постійно відчувають сильну втому та мають проблеми зі сном. Також спостерігаються порушення мислення, проблеми з концентрацією, головний біль та запаморочення.


Спровокувати розвиток синдрому можуть монотонність праці, несприятливий соціально-психологічний клімат у колективі, значні інтенсивність і тривалість праці, її напруженість через підвищені виробничий ризик та небезпеку, стреси, депресивні й тривожні стани. Втім, причини можуть бути і суто фізіологічні, пов’язані зі способом життя або пов'язані із рядом супутніх захворювань. Так, Міністерство охорони здоров'я України зазначає, що втома може бути симптомом таких хвороб, як діабет, серцево-судинні хвороби, артрит, анемія, захворювання щитоподібної залози та апное (раптова затримка або зупинка дихання).


Щодо супутніх симптомів саме синдрому хронічної втоми, то у Центрі громадського здоров'я вважають - відчуття знесилення, неуважність та погіршення концентрації. Також у хворих простежуються й інші порушення в роботі організму: - погіршення пам’яті; - уповільнення процесів мислення, зменшення глибини та критичності мислення; - зниження цікавості до роботи; - підвищена дратівливість; - реакція серцево-судинної системи — підвищення рівня артеріального тиску та частоти пульсу; - раптове виникнення виснажливої слабкості; - втома прогресує і не проходить після відпочинку; - майже вдвічі знижується працездатність протягом останніх шести місяців; - підвищена подразливість і нестійкість емоційно-психічного стану; - повторюваний і наростаючий головний біль, не пов'язані з будь-якою патологією; Якщо ви виявили у себе кілька з перелічених симптомів, час подбати про себе, добряче відпочити та спробувати відновити втрачені сили. В іншому разі ви ризикуєте отримати перевтому — сукупність стійких, несприятливих для здоров’я функціональних зрушень в організмі, після яких украй важко повернутися до норми. Для того, щоб подолати втому, слід дотримуватися кількох простих порад: - дотримуйтеся нормального режиму сну. Перед сном намагайтеся знизити рівень емоційного навантаження: не дивіться "гострих" телевізійних передач або фільмів, не заходьте в соціальні мережі. Кращою альтернативою стане приємне спілкування з близькими або читання улюбленої книжки; - організуйте та дотримуйтеся правильного режиму харчування; - посильно займайтеся спортом. Будь-яка фізична активність приносить організму неабиякий заряд бадьорості й позитивних емоцій. Єдина умова – заняття мають бути регулярними; - відмовтеся від шкідливих звичок. Куріння та алкоголь, які часто застосовують, щоби розслабитися, насправді посилюють утому та шкодять нервовій системі. - протягом дня намагайтеся чергувати види діяльності, переходячи від розумової до фізичної праці, та навпаки; - правильно розподіляйте навантаження. Час від часу беріть на роботі невеличкі перерви та виходьте подихати свіжим повітрям; - вибудовуйте взаємини між членами колективу або родини в атмосфері доброзичливості, порядності, інтелігентності, толерантності та співчуття; - знайдіть собі хобі до душі. Варто розуміти що повністю подолати втому за день чи тиждень не вийде. Це тривалий процес, який може зайняти від двох тижнів до місяця. Втім перші результати та відчуття полегшення ви отримаєте вже за кілька днів. Однак, якщо нічого з цих простих кроків не допомогло і втома зберігається, слід негайно звернутися до сімейного лікаря чи терапевта за консультацією.