У Кадетському корпусі почали підготовку до протиаварійних робіт

07 грудня 2020 0
Кадетський корпус почали готувати до протиаварійних робіт. До кінця року покрівлю та місце, де колись був купол, мають очистити від сміття. Також підрядник має демонтувати дах. Лише після цього можлива реставрація фасаду та внутрішні роботи.

На задньому дворі Кадетського корпусу стоять будівельні вагончики, а поблизу споруди територія огороджена стрічками.

У будівлі розпочали підготовку до протиаварійних робіт.

Виконуватиме ремонт підрядна організація "Технобуд-Україна". Сьогодні останній мають надати дозвіл на початок будівельних робіт.
"На сьогодні й до кінця року перед нами поставили задачу демонтувати покрівлю, очистити її від сміття, а також домову церкву, де був купол", – розповів головний інженер підрядної організації Олександр Васін.

Кінцевий термін виконання цих робіт – 25 грудня 2020 року.

У 2018 році для відновлення Кадетського корпусу почали шукати спонсорів поза межами Полтави, адже для місцевого бюджету це було б велике навантаження. У той час Державна судова адміністрація шукала будівлю в центрі Полтави, аби розмістити там районні суди. На баланс організації споруду передали у липні 2019 року. Близько року готували проєкт протиаварійних робіт, який представили влітку 2020 року. Потім уклали договір з підрядною організацією.

"Близько місяця від початку тендеру жодні роботи не велися. Тендер уклали на 37 мільйонів. Це вартість монтажу і демонтажу старого даху, монтажу нового, плюс купол. Ці роботи увійдуть до першого періоду робіт. Наступний крок – фасад будівлі, внутрішні роботи, вікна і все інше", – розповів депутат міської ради, учасник ГО "SavePoltava" Юліан Матвійчук.
До весни робітники мають підготувати будівлю для монтажу конструкцій, повʼязаних дахом та куполом.

Нагадаємо, Кадетський корпус – одна з будівель Ансамблю круглої площі, побудована майже два століття тому. Там готували до військової служби дітей та підлітків. Останній випуск завершив навчання у девʼяностих. Відтоді споруда не виконувала ніяких функцій. Через відкритий доступ до Кадетського він не раз горів, через що будівля руйнувалася.

Дарина Литвак, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення