Ракетний обстріл ТЦ "Амстор" у Кременчуці: ситуація станом на 30 червня. ОНОВЛЕНО

30 червня 2022 0
Яніна Климань
У Кременчуці розібрали завали на 80% площі ТЦ "Амстор", виявили нові фрагменти тіл та СБУ встановила обставини запуску ракет по об’єкту.

Станом на 15:20 на місці проведення аварійно-рятувальних робіт на території ТЦ "Амстор", додатково виявили п'ять фрагментів тіл.

Всього з початку робіт знайшли 22 фрагменти тіл, повідомили у ДСНС України.


У Кременчуці рятувальники Полтавщини продовжують працювати на місці трагедії. Продовжують пошукові роботи. Нині рятувальники  обстежили та розібрали уламки вже на 80% площі торгового центру. Про це повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Розбирають пошкоджені будівельні конструкції за допомогою важкої інженерної техніки та засобів малої механізації. Працюють дві оперативні дільниці на найбільш складних ділянках робіт. Підрозділи ДСНС обстежили та розібрали уламки будівельних конструкцій на 80 % загальної площі об'єкта.

Внаслідок обстрілу торговельного центру наразі відомо, що загинули 18 осіб (з яких одна особа померла в лікарні). Однак ця цифра не остаточна.

За медичною допомогою звернулися 65 осіб, з них 26 доставили до лікарні інтенсивного лікування м. Кременчук.  

Учора під час підготовки до демонтажу залізобетонних плит, стався зсув однієї з них, внаслідок чого отримали травми два рятувальники.

Охороняють місця проведення аварійно-рятувальних робіт Нацгвардійці та Нацполіція.

На місці події працюють 349 осіб та 50 одиниці техніки.

Служба Безпеки України збирає численні докази, що підтверджують – окупанти свідомо вчинили воєнний злочин. Про це заявив Голова СБУ Іван Баканов.

Запуск ракет "Х-22" здійснили зі бомбардувальників "Ту-22М3", які злетіли з аеродрому "Шайковка" у Калузькій області рф. Самі ж ракети випустили у повітряному просторі Курської області.





На відео з моментом удару чітко видно – окупанти влучили саме у ТЦ, де перебувало багато відвідувачів. Можна порівняти й супутникові знімки міста до та після обстрілу.

Щодо обстрілу заводу, то жодних складів із військовою технікою там не було: він виробляв асфальтозмішувальні установки.

Всі докази наразі ретельно документують.