В Україні встановили нові карантинні норми

14 вересня 2021 0
Ольга Семенко
Уряд ухвалив зміни щодо встановлення нових карантинних обмежень.

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню коронавірусу. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.  

Зокрема, передбачається, що Covid-сертифікат матиме дві опції (так звані “жовтий” або “зелений”) та міститиме  інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від коронавірусу. Так званий “жовтий” сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а “зелений” - про повний курс. 

У разі запровадження жовтого рівня епідемічної небезпеки, навчальні заклади працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” Covid-сертифікатами.  Разом з тим, обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не застосовуватимуть, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть “жовтий” чи “зелений” Covid-сертифікат.  Власник вирішуватиме, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень. 

У разі запровадження червоного рівня епідемічної небезпеки, заклади освіти працюватимуть лише, якщо 100% працівників мають “зелений” Covid-сертифікат. Крім того, чинні обмеження червоного рівня не застосовуватимуться за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів “зеленого” Covid-сертифікату.

Якщо особа, яка перетинає кордон України, має “жовтий” чи “зелений” сертифікат про вакцинацію або одужання від Covid-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій. Covid-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.  Постанова набирає чинності через сім днів з моменту публікації.