Прифронтові громади на Донеччині під опікою пані Олі

29 лютого 2024 0
Команда благодійного фонду «Сила Жінки» на чолі з керівницею Ольгою Семібратовою надає допомогу мешканцям Волноваського району.

Команда благодійного фонду «Сила Жінки» на чолі з керівницею Ольгою Семібратовою надає допомогу мешканцям Волноваського району

Прифронтова Красногорівка, Комарська, Великоновоселківська громади майже щодня піддаються обстрілам. Але в них продовжують жити люди, які потребують допомоги. І цю допомогу вже понад рік їм надають волонтери БО «Благодійний Фонд «Сила Жінки». Ризикуючи своїми життями, вони їдуть у небезпечні населені пункти, щоб підтримати тих, хто цього конче потребує.

Фонд співпрацює з вітчизняними та міжнародними гуманітарними організаціями, з якими налагоджені партнерські відносини. Кожного разу вантаж з гуманітаркою супроводжує засновниця та голова організації Ольга Семібратова. Ця тендітна жінка не боїться відвідувати ті громади, що впритул наближені до фронту, і де вона не раз потрапляла під обстріли, але знов і знов виїжджає, щоб допомогти людям. До найбільш небезпечних місць благодійниця дістається броньованим автомобілем екіпажу Нацполіції «Білий Янгол».

Люди чекають на допомогу     

Місто Красногорівка піддається обстрілами щодня. Знищені будинки, загиблі мирні люди, відсутність світла, життя у підвалах - це буденність кожного мешканця. Утім навіть в таких умовах сюди щомісяця доставляється допомога, до кожної вулички, до кожної сім'ї.

Голова БФ «Сила Жінки» Ольга Семібратова разом з поліцейськими екіпажу «Білий Янгол» у Красногорівці     

«Попри щоденні обстріли, в місті залишається майже 1400 жителів. Переважно це люди похилого віку, які, на жаль, не бачать свого майбутнього в інших куточках країни. Тому, не зважаючи на вмовляння про евакуацію, щогодини борються за своє життя та можливість залишатися вдома. Більшості це важко зрозуміти, але коли бабуся 87 років каже: «Я краще загину вдома, чим буду безхатньою десь..», тоді аргументи закінчуються. Залишається обійняти та допомагати», - зазначила Ольга Семібратова. 

Невеличке прифронтове село Новий Комар Волноваського району без світла майже два роки, тут не працюють магазини та аптеки. Тож життя людей цілком залежить від волонтерів. Вони завжди чекають та безмежно дякують за турботу й життєво необхідну допомогу. Їм привозять продуктові пакунки та набори овочів.

У Великій Новосілці залишилося трохи менше ніж 400 жителів. Частина живе у своїх домівках, частина вимушена жити у родичів або сусідів, бо будинки розбиті, частина ховається у двох великих підвалах. Селище без магазинів, без світла, по ньому росіяни постійно гатять з усіх видів озброєння. Однак і сюди доїжджають волонтери. 

 Великі продуктові набори для жителів Великої Новосілки

«Серед наших бенефіціарів у відносно спокійних населених пунктах сім'ї з діточками, люди похилого віку та люди з інвалідністю. Щодо прифронтових сіл, допомогу отримують всі без виключення родини. На жаль, ми бачили загибель наших підопічних, бачили поранення, але жодного разу не засумнівалися, щоб туди поїхати. Кожна сім'я стала вже для нас рідною та близькою, кожна видача проходить у дружній атмосфері та дає мешканцям впевненість, що вони не самотні у важкі часи», - розповіла голова БФ «Сила Жінки».   

Окрема увага приділяється дітям. Кожного разу благодійники намагаються їх чимось порадувати. Привозять смаколики, іграшки, одяг. Нині в Комарській громаді кожна сім'я переживає не найкращі часи. Відсутність роботи, високі ціни спонукають батьків економити, тому допомога речами є дуже актуальною. Днями БФ «Сила Жінки» порадував малечу від 0 до 16 рочків гарними речами. Поки діти обирали собі одяг, волонтери поспілкувалися про потреби з дорослими. 

Одяг для дітей Комарської громади від БФ «Сила Жінки»

«Дякую, речі дуже гарні! А саме головне – атмосфера, яку створюють дівчата із ГО «Сила Жінки». Вони завжди допоможуть, підкажуть та ще й шуткують. Ви супер! А поки ти щось отримуєш, вони граються з діточками. Моя донька в захваті від іграшок та від кульки, яку вона отримала прямо зі стенда», - відгукується матуся Кристина.

Тендітні, але сильні жінки

Команда БФ «Сила Жінки» складається виключно з панянок, серед яких як місцеві мешканки, так і переміщені з тимчасово окупованих територій. Сама засновниця організації Ольга Семібратова – двічі переселенка. У 2014 році родина покинула рідний Донецьк і оселилася у селі Ялта Волноваського району.

«Думали, ненадовго, але згодом усвідомили, що окупація затягується, та купили дім у Великій Новосілці. Як раз у лютому 2022 року закінчили ремонт. Коли прийшла «велика війна», чоловік пішов служити до ЗСУ, а я з маленьким сином переїхала на Дніпропетровщину. Там вирішила створити громадську організацію «Сила Жінки», щоб повноцінно займатися волонтерською діяльністю – допомагати нужденним», - поділилася пані Ольга.

Активна жінка не довго перебувала в евакуації та повернулася на рідну Донеччину. Впродовж понад півтора року невтомно підтримує жителів Красногорівки, Комарської та Великоновоселківської громад. Весь цей час триває тісне партнерство з міжнародними організаціями, які надають різноманітну гуманітарну допомогу постраждалим від війни. Аби розвести пакунки по селах, іноді Ольга сама сідає за кермо старенької автівки з причепом та виїжджає майже на нуль.

Допомога доїхала до Красногорівки

«Бувало різне, і під обстріли попадала, і дрони над головою літали, але ж Бог оберігає. Значить, я роблю добру справу. Сама я вдруге лишилася всього, тому розумію біль людей. І всі жінки в нашій команді так само мотивовані, підтримують всі мої ідеї. Наразі планую відкрити шелтер для жінок, постраждалих від гендерного насильства, та започаткувати арт-терапію для дітей», - розповіла волонтерка.


Команда благодійного фонду «Сила Жінки»  

Діяльність голови організації «Сила Жінки» була відзначена на обласному конкурсі «Жінка Донеччини». Ольга Семібратова перемогла у номінації «Волонтерка року». І хоча ситуація в регіоні загострюється, вона продовжує працювати тут. Говорить, що намагається не думати про погане та залишатиметься допоки це безпечно для її маленького сина.

Світлана Денисенко