Мирноград на Донеччині втретє за березень зазнав потужних обстрілів

13 березня 2024 0
Ще донедавна відносно тихе місто стало черговою мішенню для ворожої армії.

Від початку повномасштабного вторгнення Мирноград, що знаходиться майже на межі з Дніпропетровською областю, вважався таким собі тиловим містом. Сюди переселялися люди з окупованих населених пунктів або з тих, де точаться активні бойові дії. Весь цей час тут було відносно тихо у порівнянні з іншими регіонами Донецької області.

Але віднедавна Мирноград став зовсім не мирним і не безпечним містом. Лише з початку березня ворог тричі здійснив потужних ракетних обстрілів. Причому по цивільній забудові, по школах, лікарнях та багатоповерхівках, завдаючи неабиякої шкоди інфраструктурі, а головне – відбираючи життя та здоров’я людей. Оговтуючись від руйнівних обстрілів, жителі намагаються хоча б якось навести лад у своїх оселях, а місцева влада докладає зусиль, щоб якомога швидше лагодить пошкоджені комунікації.

Підступні нічні обстріли

Намагаючись посіяти паніку, ворог гатить по Мирнограду вночі, коли люди сплять у своїх квартирах. Так було 3 березня - опівночі росіяни ударили чотирма ракетами «С-300». Троє місцевих жителів було поранено, дивом ніхто не загинув. Значних руйнувань зазнали 17 багатоповерхівок, 16 приватних будинків, 2 крамниці, банк, 2 заклади освіти. Одна зі шкіл, в яку влучила ракета, так само була зруйнована під час обстрілу ще у 2014 році, коли російські загарбники сунули на Донеччину.

Школа у Мирнограді після ракетного удару

Наступний обстріл відбувся 8 березня, о пів на другу ночі, та тривав майже годину. Ворог «привітав» жінок зі святом, скинувши КАБ-250 на підприємство та дві ракети С-300 на житлову забудову. Було зафіксовано масштабні руйнування 14 багатоквартирних будинків, амбулаторії, гуртожитків, відділення банку, школи, магазину, 22 цивільних авто.

«Вибух пролунав вночі, я прокинулася від гучного звуку та вибігла в під’їзд. Там вже були сусіди. Ми спустилися вниз сходами, але не змогли вийти на вулицю – металеві двері перекосило та втягло всередину. Чоловіки насилу їх здвинули, щоб зробити щілину, через яку ми вилізли», - розповіла постраждала.   

Мешканка пошкодженого ракетою будинку у Мирнограді

Наступної ночі російська армія знов не дала спокою мешканцям Мирнограда. Близько третьої години 10 березня окупанти вдарили по житловій забудові. Поранено 12 осіб: найстаршому 95 років, наймолодший – 16-річний хлопець. Пошкоджено 17 багатоквартирних будинків і 27 цивільних авто. Люди фактично залишилися без житла, бо неможливо жити в квартирах, де вибиті всі шибки та двері, а всередині замість майна – лише тирса.

 

Зруйнована багатоповерхівка у Мирнограді

«Ми з батьками спали у себе вдома, коли пролунав першій вибух – гучний, близький і дуже страшний. Ми злякалися та перебігли в коридор. Одразу відбувся другий, за ним третій удар. Дім аж захитався, ми почули, як розбилося вікно. Коли трохи стихло, ми обережно вийшли у кімнату та побачили страшну картину. В приміщенні всі меблі потрощені, припорошені битим склом і штукатуркою. Навіть не розбереш, де що. Цю квартиру ми купили зовсім недавно. Але тепер не маємо ані житла, ані речей. У нас нічого не залишилося, добре що хоч живі», - бідкається молода дівчина.

Відновлення життєдіяльності міста

Потужні обстріли руйнують не тільки житло людей та соціальні об’єкти, а також комунальну інфраструктуру. Після ракетних ударів ціли райони Мирнограда залишаються без опалення, водо- та електропостачання. Утім місцева влада намагається в найкоротший термін відновити комунальні послуги.

Внаслідок ракетного удару по Мирнограду пошкоджено підземні комунікації  

За інформацією виконувача обов'язків Мирноградської міської військової адміністрації Юрія Третяка, через останній ракетний удар була відключена котельня, пошкоджень зазнала теплотраса та колектор, без опалення залишились понад дві тисячі абонентів. А вже за два дні подавання тепла було відновлено, за винятком чотирьох будинків.

Мешканцям, житло яких постраждало, надають допомогу як місцева влада, так і міжнародні благодійні організації. Зокрема, представники благодійного фонду «Янголи Спасіння» за підтримки Агенства ООН у справах біженців. Одразу після обстрілу вони привезли постраждалим мирноградцям листи OSB, плівку, тарпаулін, щоб люди мали змогу відновити своє житло та адаптувати життя заново.

Допомога постраждалим від ракетних обстрілів жителям Мирнограда

Світлана Денисенко