У Полтавській області створюють музей скіфської доби у межах "Великого будівництва"

09 червня 2021 0
Яніна Климань
На Полтавщині розпочали будівництво музею Більського городища – історичної пам’ятки скіфської доби.

За програмою Президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво" розпочали будівництво музею Більського городища на Полтавщині – історичної пам’ятки скіфської доби. Про це повідомили у пресслужбі Полтавської облдержадміністрації.

Фонди Більського заповідника вже налічують десятки тисяч унікальних знахідок. Це і предмети античного імпорту, рогове блюдо, феноменальні шкіряні вироби, золоті прикраси й не тільки.

Відкрити музей планують у 2022 році. Це буде двоповерхова будівля у східній стилістиці.

Цього року на реалізацію проєкту запланували фінансування з обласного бюджету у розмірі двох мільйонів гривень,  ДФРР – десять мільйонів гривень. Загальна кошторисна вартість – 32,6 мільйона гривень.

Загалом реконструкція під приміщення музею передбачає підсилення фундаментів та несучих конструкцій будівлі; перепланування внутрішнього простору; внутрішнє та зовнішнє оздоблення з утепленням; влаштування зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж з водопостачання, каналізації, електропостачання, освітлення, опалення, вентиляція, кондиціювання; облаштування благоустрою території.

У межах проєкту планують створити: дизель-електростанцію, артезіанську свердловину, відкритий автомобільний паркінг, зони кемпінгу, «Містечко майстрів», «Скіфські атракціони», декоративний курган; скульптури в скіфській тематиці, паркан і альтанку. Також передбачено створення безбар’єрного середовища для маломобільних груп населення.