Більшість медичних приладів в полтавських аптеках – "дитячі іграшки"

01 квітня 2021 0
При виборі медичної техніки, варто звернути увагу на маркування. У ньому повинна бути інформація про виробника, імпортера та гарантійний талон. Повернути обладнання можна лише за наявності документа, що підтверджує їх неналежну якість.

Більшість термометрів та пульсоксиметрів, які продають в полтавських аптеках, – "дитячі іграшки". Адже не всі вони мають знак відповідності та гарантійний талон. А ось ціна на них зовсім недитяча, стартує від 500 гривень.

"
Коли ви бачите прилад, спершу ви повинні звернути увагу на маркування: хто виробник, хто імпортер, бо в Україні це не виготовляють, гарантія на цей прилад та час використання. Це потрібно для того аби розуміти, що робити, якщо прилад зламався, а ви витратили на нього тисячу гривень, а гарантійного талона немає", – розповів виконавчий директор союзу споживачів України Максим Несміянов.

Однак в аптеках міста не всі мають такі документи, хоча на коробці препарату вказаний термін дії гарантії.


Сервісного центру немає в Полтаві, тому й гарантії немає, – сказала провізор.
А чому немає гарантії, він коштує 627 гривень? – запитав Максим Несміянов.
Я Вас розумію, але в нас гарантії немає, – відповіла провізор.

Як люди по гарантії можуть повернути цей товар? – запитали ми.
Протягом двох тижнів можуть звертатися до нас, а якщо там є якісь претензії, то є гарантійний талон, – відповіла провізор Людмила.
Ми відправляємо все в сервізний центр в Харків, все ми відправляємо туди. 14 днів це для повернення товару, – відповіла провізор Людмила.
Але ж медичні препарати не повертають назад, – уточнив Максим Несміянов
Ми їх приймаємо лише на гарантійне обслуговування, – додала провізор Людмила.

Повернути лікарські препарати та медичну техніку, можна якщо є документ, що підтверджує їх неналежну якість.

Що потрібно аби повернути його по гарантії?, – запитав виконавчий директор союзу споживачів України Максим Несміянов.
– Потрібен паспорт, копія, заява від Вас, якщо у вас є заперечення по термометру й чек для цього у вас є 14 днів, – відповіла провізорТетяна Перелюк.
– Часто повертають такі товари в аптеку? – запитали ми.
– Звичайно повертають, але не часто, в нас були термометри, й тонометри, але останнім часом такого не було, – відповіла провізорТетяна Перелюк.

На ремонт медичного обладнання сервісний центр має 14 днів, якщо за цей час компанія не впоралася, то має повернути кошти за придбаний товар.

"Ви можете звернутися не тільки на сервіс, не впродовж 14 днів, а коли захочете, бо ви маєте гарантію рік. Для цього потрібно мати письмове звернення про гарантійний ремонт, а магазин не має права Вам відмовити", – сказав виконавчий директор союзу споживачів України Максим Несміянов.

На кожному медичному препараті повинен бути знак відповідності у формі трилисника. Це означає, що медичний прилад або лікарський засіб завезений в Україну легально. Якісні медичні прилади варто купувати в магазинах, які спеціалізуються лише на медичному обладнані.


Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення