Представився слідчим та обікрав пенсіонера: жителя Кременчука засудили до ув'язнення

15 січня 2024 0
Яніна Климань
Жителя Кременчука позбавили волі на понад п'ять років за те, що він представився слідчим, імітував проведення обшуку та обікрав пенсіонера.

Кременчуцька окружна прокуратура визнала винним місцевого жителя у шахрайстві, вчиненому повторно, самовільному присвоєнні владних повноважень, поєднаному із вчиненням суспільно небезпечного діяння, незаконному заволодінні важливими особистими документами та самовільному залишенні особою місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду (ч. 2 ст. 190, ч. 1 ст. 353, ч. 3 ст. 357, ст. 395 Кримінального кодексу України).

У суді довели, що 24 жовтня 2023 року чоловік протиправно заволодів документами своєї співмешканки, які лежали на підвіконні у квартирі. Йдеться про картку платника податків, свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту та диплом з додатком до нього.

Цього ж дня зловмисник прийшов у квартиру 64-річного кременчуківця, якому представився  старшим слідчим поліції. Господарю оселі замість  службового посвідчення він пред’явив закордонний паспорт свого знайомого, а підставою для проведення обшуку замість відповідної ухвали став вирок суду стосовно знайомої жінки.

Пенсіонер, мав проблеми зі здоров’ям, тому він повірив шахраю та добровільно надав доступ до своєї квартири. Про це повідомили у Полтавській обласній прокуратурі.

Чоловік, імітуючи проведення слідчої дії, знайшов у шухляді комода майже 17 тис. грн, якими заволодів та зник із місця події.

Злочин він скоїв у період іспитового строку, призначеного за крадіжку за  попереднім вироком суду.Надалі він виїхав за межі міста, порушивши адміністративний  нагляд, встановлений стосовно нього судом.

Тож за сукупністю кримінальних правопорушень та вироків Крюківський районний суд Кременчука  позбавив чоловіка волі на п'ять років та один місяць.