СБУ повідомила олігарху Дмитру Фірташу про підозру, який крав газ на мільярди гривень

15 травня 2023 0
СБУ викрила масштабну схему розкрадання газу. До схеми причетний олігарх Дмитро Фірташ та топменеджмент його компаній.

Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки викрила масштабну схему розкрадання газу із газотранспортної системи України. Про це повідомили в Службі безпеки України.

До організації схеми причетні підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ і топменеджмент підконтрольних йому компаній. Серед них керівники "Регіональної Газової Компанії", яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

Лише протягом 2021 року незаконна діяльність завдала збитків державі на понад 4,2 млрд грн. А протягом 2016-2022 року сума збитків може становити понад 18 млрд грн.

Посадовці "облгазів Фірташа" розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю "блакитного палива".

Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, "купували" паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу.

Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок "блакитного палива", що знаходилось у державній власності – облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України.

При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на "відсутність коштів".

Облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС у середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.

У подальшому фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Із року в рік вони нарощували збитки для держави.

На підставі зібраних доказів Фірташу, двом керівникам ТОВ "РГК", керівнику ТОВ "ЙЕ ЕНЕРГІЯ" і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

З них – п’ятьом фігурантам підозру повідомили заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі розв’язують питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук.