Іван Рудичів – учасник національно-визвольного руху початку ХХ століття з Полтавщини

24 серпня 2022 0
Дар'я Жученя
Історія життя громадського діяча з Полтавщини, одного із засновників осередку Революційної української партії.

Іван Рудичів - громадсько-політичний діяч, юрист, видавець, член Катеринославського товариства «Просвіта», один із засновників осередку Революційної української партії.

Народився 28 травня 1881 року у селі Кишеньки (Кобеляцький район, Полтавська область) у родині паломника Архангело-Михайлівської церкви.

За фахом - правник, діяч РУП.

У вересні 1903 від цього осередку був присутній на відкритті в Полтаві пам'ятника Котляревському, там же і тоді взяв участь у з'їзді РУП.

З 1921 року – на еміграції в Берліні, з 1926 – в Парижі. Брав активну участь у відкритті Української бібліотеки ім. С. Петлюри у Парижі.

Помер 28 жовтня 1958 року в Парижі.

Про буремне життя Івана Рудичіва читайте в матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, раніше ми писали про Ганну Мневську - письменницю, яка пережила сталінські репресії.