На Полтавщині помер лікар з багаторічним стажем Олександр Шовкопляс

05 жовтня 2022 0
Дар'я Жученя
У Полтаві помер лікар-основоположник впровадження ендоскопії у Полтавській області Шовкопляс Олександр Федорович.


На 73 році пішов з життя основоположник впровадження ендоскопії у Полтавській області та практик, який понад 40 років працював у Полтавській обласній клінічній лікарні імені М.В. Скліфосовського – Олександр Федорович Шовкопляс. Про це повідомили на фейсбук-сторінці медзакладу.

Лікар родом із села Рунівщина Зачепилівського району, що на Харківщині. У 1970 році закінчив Красноградське медучилище.

З 1973 по 1979 рік навчався у Полтавському медичному стоматологічному інституті. Після закінчення лікувального факультету, Олександр Федорович проходив інтернатуру на базі обласної лікарні, де залишився працювати і склалась його успішна професійна доля.

Після закінчення інтернатури лікар очолив ендоскопічний кабінет обласної лікарні та працював завідувачем до 2013 року.

У 1981 році він став головним обласним спеціалістом з ендоскопії й завдяки його ентузіазму нехірургічний метод обстеження внутрішніх органів став доступним багатьом пацієнтам. За роки роботи головним ендоскопістом області Олександр Федорович допоміг підготувати понад 50 лікарів-ендоскопістів і відкрити 46 ендоскопічних кабінетів у всіх містах і районах області. Це дозволило своєчасно виявляти загрозливі патології та зберігати тисячі життів.

За зразкову багаторічну роботу лікаря неодноразово нагороджували почесними грамотами Міністра охорони здоров’я України, Полтавської обласної ради, Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації та обласної лікарні.