Катерина Мешко – членкиня ОУН із Полтавщини

20 серпня 2022 0
Дар'я Жученя
Історія життя української націоналістки, що уникнула розстрілу гестапівцями.


Катерина Мешко – діячка ОУН, членкиня Української головної визвольної ради.

Катерина народилася 1913 року в селі Старі Санжари Полтавської губернії. Члени її родини - свідомі патріоти України. Тому стали жертвами більшовицького режиму.

Бувши 1941 року у Дніпропетровську, Мешко опинилася в німецькій окупації. Жінці пощастило не бути розстріляною гестапівцями.

1942 року очолила обласний провід ОУН у Ворошиловграді. 1943 року організувала Першу конференцію поневолених народів Східної Європи та Азії в селі Будераж на Рівненщині.

Катерина Мешко – учасниця Великого Збору Української головної визвольної ради. 1944 року за дорученням УГВР переїхала з чоловіком у Європу. 1946 року подружжя перебралося до США, де брало участь у діяльності Закордонного Представництва УГВР. Померла Катерина Мешко 1991 року в місті Сент-Луїсі в США.

Про історію життя підпільниці ОУН Катерини Мешко читайте в матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Раніше ми писали про художника з Полтавщини - Миколу Неділка.