Гітлер ХХІ сторіччя та нова хвиля кремлівської пропаганди

03 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Чому світ вірить в український нацизм та вже 30 років закриває очі на геббельсівську пропаганду Путіна?
1 квітня голова МЗС РФ Сергій Лавров вкотре шокував весь цивілізований світ. У своєму інтерв’ю італійській компанії "Медіасет" він озвучив цілу низку кремлівської пропаганди: назвав бійців "Азова" та "Айдару" неонацистами, Володимира Зеленського – антисемітом та порівняв його з Гітлером, який, на його думку, теж мав єврейське коріння.
Такі заяви викликали різке обурення як Президента України, так і керівництва США і Ізраїлю. У своєму черговому зверненні Володимир Зеленський зазначив, що такі вислови засвідчують що
Росія не засвоїла уроків Другої світової війни. Голова ізраїльського меморіалу пам'яті жертв Голокосту "Яд Вашем" Дані Даян підкреслив, що Лавров поширює "антисемітську теорію змови, яка не має жодних фактичних підстав", а американський єврейський комітет запропонував замість Києва
примусово денацифікувати Москву. Втім подібні заяви Сергія Лаврова, окрім повної їхньої безглуздості свідчать про те, що ідеї та засоби нацизму є близьким для російського керівництва. Адже саме на його основі вони будують свою риторику та пропаганду.
Ще в 1924 році Гітлер писав, що завдання пропаганди «полягає не в об’єктивному дослідженні правди, оскільки це може служити інтересам ворога, і не в тому, щоби показувати її масам з науковою неупередженістю; її завдання – служити нашій власній правоті, завжди й незмінно». Тож керуючись цією цитатою, починаючи з 90-х років минулого століття росіян почали активно налаштовувати проти українського народу. Для поширення своїх ідей нацисти широко використовували рекламні прийоми і передові технології свого часу для поширення своєї ідеології. Російські ідеологи також широко використовують ЗМІ, блогерів та соціальні мережі "Вконтакте", "Одноклассники" та
численні Telegram-канали. При чому настільки успішно, що запущена російська військова символіка, яка повинна була викликати гордість перемоги "руського миру", в результаті викликала пряме ототожнення окупаційних військ зі свастикою нацистів.
80 років тому нацистська пропаганда відіграла ключову роль у переслідуванні і, зрештою, знищенні європейських євреїв. Попередньо вона активно підбурювала ненависть і сприяла атмосфері байдужості до єврейської долі. В свою чергу, роспропаганда проводить "спеціальну військову операцію" зі знешкодження українських псевдонаціоналістів, влаштовує геноцид проти українського народу та підбурює світ поширюючи нову антисемітську теорію змови.
Після вторгнення Німеччини на територію Радянського Союзу нацистська пропаганда серед цивільних осіб і солдатів, працівників поліції та ненімецького допоміжного персоналу на окупованій території показувала Німеччину захисницею "західної" культури проти "єврейсько-більшовицької загрози" та зображувала апокаліптичну картину того, що сталося б, якби Радянський Союз переміг у війні. Початок "спецоперації" в Україні теж базувався виключно на розповіді Путіна про те, що "Ленін — автор та архітектор України" та розповідях про звірства неонацистів, які вже 8 років пригнічують народ Донбасу. Згодом мета "спецоперації" у роспропагандистів трохи змінилася. Окупанти, які тікали з Київщини, Чернігівщини, Сумщини гордо пояснювали, що там вже немає нацистів. Наразі за їхньою версією неонацисти залишилися лише на Донбасі та в Маріуполі, на території заводу "Азовсталь".


Навіть ставлення до масових вбивств і геноциду у нацистів та російських окупантів подібне. Під час "остаточного розв’язання єврейського питання", тобто масового вбивства європейських євреїв, посадовці СС у таборах смерті змушували жертв Голокосту підтримувати обман. В'язнів змушували відправляти листівки додому, повідомляючи, що до них гарно ставляться і вони живуть у хороших умовах. У такий спосіб керівництво таборів використовувало пропаганду для прикривання злочинів і масових убивств.


Голова МЗС РФ Лавров теж до останнього наполягав, що масові вбивства цивільного населення в м. Буча – це справа рук ЗСУ після відступу військ РФ з Київської області. Таким чином, Кремль намагався перекласти відповідальність за катування мирного населення на українських військових.

Наостанок зазначимо, що нацистський режим Гітлера використовував пропаганду для мобілізації німецького населення аж до повалення самого режиму. Нині ж в тимчасово окупованих частинах Луганської та Донецької областей триває примусова мобілізація чоловіків з метою захисту ОРДЛО від "бандерівців". Також, у кількох проросійських Telegram-каналах, з’явилося повідомлення щодо «збору та оперативного відправлення "добровольців" в район Маріуполя.


Порівнюючи путінські та гітлерівські режими можна побачити їхню абсолютну подібність та справжні цілі. Тому варто не піддаватися на провокації ворогів та розвивати критичне мислення, аби за потреби вміти відрізнити правдиву інформацію від ворожої пропаганди та фейків.