На Полтавщину привезли 140 доз вакцини проти мавпячої віспи

29 березня 2023 0
Дар'я Жученя
У Полтавську область привезли 140 доз вакцини проти віспи мавп

На Полтавщину як гуманітарна допомога від Міністерства охорони здоров’я прибула вакцина "Jynneos" проти віспи мавп. Вакцину передало Україні Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA). Про це повідомили у Полтавській обласній військовій адміністрації.

140 доз вакцини призначені для щеплення медичних працівників, які належать до груп ризику, – це працівники інфекційних лікарень, лабораторій та вірусологи. Вакцинацію проводитимуть безплатно.

"Jynneos" – це жива вакцина, призначена для людей віком старше 18 років, які мають високий ризик зараження.

Повний курс складається із двох доз з інтервалом у 28 днів. Люди, які вже були щеплені проти натуральної віспи, також можуть вакцинуватися проти мавпячої, якщо з того часу минуло понад 10 років.

МОЗ розподілила вакцину відповідно до потреб кожної області.

Віспа мавп – віспоподібне захворювання, спричинене вірусами родини поксвірусів. За симптомами схоже на натуральну віспу. Передається через будь-який тісний фізичний контакт із висипом на тілі інфікованої людини, через кашель або чхання, торкання одягу, постільної білизни, рушників, якими користувався хворий на віспу мавп.