Літери Z і V – символічне підґрунтя кремлівської пропаганди

08 травня 2022 0
Короткий аналіз версій щодо сакрального значення латинських літер

У всі часи диктатори були схожі один на одного. Так у своїй пропаганді вони вдавалися до історичних фальсифікацій, масових репресій та залякувань, були забобонні, вірили в містику та езотерику. Таким був Гітлер, Муссоліні і таким нині є Путін.

Російський диктатор не став винятком серед правителів і це було очевидно протягом усіх попередніх восьми років війни. Саме тоді найбільші обстріли збігались з великими язичницькими та християнськими святами, затемненнями та іншими, астрологічно важливими, датами.

Втім, у своєму містичному екстазі Путін не обмежився виключно астрологією. Так, у 2020 році, за його підтримки, урочисто відкрили “головний храм Збройних сил РФ”. Стіни храму майже повністю прикрасили мозаїчні зображення російських військових із написами “Конфлікт у Чехословаччині“ “Примус Грузії до миру“, “Возз’єднання Криму“ тощо. А для більшої наглядності на дверях храму помістили символ Третього рейху – Чорне сонце.

Взагалі захоплення Путіна символікою набуло особливого розмаху з початку повномасштабної війни проти України. Починаючи з 24 лютого маркована латинськими буквами Z,V, О, Х, А техніка перетнула кордон нашої держави, а кремлівські пропагандисти почали активно створювати із Z і V народний бренд. Так одним із основних завдань було надання літерам Z і V “глибокого” змісту – як символам єднання російського народу задля підтримки армії та рішень президента Путіна.

З цього часу різні аналітики неодноразово висували свої версії, щодо справжнього значення літер.

Висловлювалися припущення, що це означає територіальну приналежність військ. Так православний сайт "Царьград" повідомив своїм читачам, що таке маркування допоможе "уникнути дружнього вогню", адже його неможливо "сплутати ні з чим іншим".
Дехто наполягав, що V і Z — це посилання на Президента України Володимира Зеленського. Однак, трохи згодом цю версію відкинули, як надто конспірологічну.
Зрештою, на одному з пропагандистських каналів росіянам пояснили справжнє значення цих літер.

За словами ведучого, Z та V ніякі не латинські літери, а старослов’яські.

– «Z» – означає земля, – пояснив пропагандист. І далі розповів, що техніка з такою літерою заходить на Донбас, адже це «законна руська земля». Далі він взявся пояснювати значення другої літери – «V». За його словами, літера називалась «іжица», яка означає – «відшмагати». Тобто техніка з такою літерою йтиме на Київ, щоб судити українську владу.

Знайшлось навіть обґрунтування, чому для маркування були використані саме латинські символи – мовляв, для більшої пізнаваності, як російським громадянам, так й іноземцям.

А за версією Кремля начебто Z – означає “Zа перемогу”, V – означає “сила V праVді”. І якщо із V все зрозуміло, позаяк, V для пропагандистів означає банальне Victory (перемога), то із знаком Z все цікавіше.

Дехто вбачає у ньому дзеркальну руну Совіло, а хтось частину нацистського хреста (свастики). Однак наукова співробітниця Росії та Євразії в RUSI Емілі Ферріс схильна вважати, що "Z" не має сакрального значення і її обрали лише тому що вона є легко відтворюваним та досить впізнаваним символом.

"У випадку пропаганди найпростіші речі часто вловлюються найшвидше, - каже вона. - Це виглядає досить страшно і досить суворо. З естетичної точки зору це дуже потужний символ".

Втім, навіть, без глибинного значення Кремль таки зміг домогтися масової народної підтримки нового символу. Нині буквою Z прикрашають будівлі та автомобілі, оздоблюють їжу та маркують тварин, а також шикують людей. Усе це на знак підтримки армії та Путіна. Проте цивілізований світ також не залишився осторонь такої кампанії і оголосив ці букви символами нового нацизму. Так банальні літери, символи компанії Vans та Zammler Group, почали асоціюватися з нацизмом, а їхнє зображення – суворо регламентуватися. Так світ розкололи дві банальні літери і такий небанальний спосіб їх використання.