У МОЗ пояснили, чи потрібен рецепт для отримання ліків для потреб фронту

16 квітня 2023 0
Дар'я Жученя
У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, чи потрібен рецепт, щоб придбати медикаменти для потреб фронту.

З 1 квітня в Україні рецептурні ліки в аптеці можна придбати за паперовим чи електронним рецептом.

Як повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я, нововведення не змінить умови закупівлі препаратів для потреб медичного фронту: всі рецептурні залишились рецептурними, всі, які до цього продавали без рецепта, люди надалі зможуть купувати.

Ті медикаменти, що і раніше були рецептурними, тепер просто можна буде отримати ще й за електронним рецептом.

Ліки для захисників і надалі відпускатимуть без рецепта через відповідних дистрибʼюторів.

Така можливість передбачається на період дії воєнного стану, отже, дистрибʼютори (субʼєкти, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами) можуть відпускати препарати військовим адміністраціям, підрозділам Збройних сил України, організаціям та установам, що залучають до своєї діяльності волонтерів та надають гуманітарну допомогу.

Таким чином, механізм залишається незмінним: як і раніше волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоровʼя можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта.

Норма не поширюється на закупівлю наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також сильнодійних, отруйних, радіоактивних речовин.