На Полтавщині кримінальний авторитет із сином хотіли вбити поліціянта й депутата

10 червня 2024 0
Яніна Климань
У Полтавській області затримали сімох осіб, які причетні до вбивства жителя Кременчука та замаху на ще одного місцевого. Також вони вимагали вигадані борги з громадян.

Поліціянти задокументували підготовку зловмисників до скоєння вбивства заступника начальника одного з районних управлінь у Дніпропетровській області та депутата Полтавської обласної ради. Правоохоронця хотіли позбавити життя через його професійну діяльність, а народного обранця – у зв’язку з громадською роботою — він активно боровся з незаконним обігом наркотичних засобів на території регіону.

Правоохоронці також встановили причетність фігурантів до злочинів, скоєних упродовж 2023 року: умисного вбивства жителя Кременчука, якого застрелили з обрізу рушниці, та замаху на вбивство ще одного місцевого, який продав зброю підозрюваним. Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції Полтавщини.

Організував діяльність озброєної банди 48-річний кримінальний авторитет, який залучив до протиправних дій чоловіків спортивної статури віком від 16 до 31 року. Одним з учасників став 22-річний рідний син лідера, який власне і повинен був скоїти вбивство. Для реалізації запланованого, батько дав синові настанову пройти відповідне навчання у тирі.

На початку лютого 2024 року поліціянти знешкодили діяльність банди та затримали її учасників. Тоді вісьмом фігурантам, залежно від участі кожного, слідчі повідомили про підозри: 

-     ст. 257 (бандитизм);

-    ч. 1 ст. 255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу);

-    ч. 1 ст. 14 ч. 2 ст. 28 ст. 348 (готування до посягання на життя працівника правоохоронного органу);

-    ч. 1 ст. 14 п. п. 8, 12, 13 ч. 2 ст. 115 (готування до умисного вбивства)

-    ч. 5 ст. 27 п. 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивства вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство), 

-    ч. 3 ст. 15 п. п. 8, 12 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство); 

-    ч. 4 ст. 189 (вимагання); 

-    ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263  (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами);

-    ч. 2 ст. 263-1 (незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв) Кримінального кодексу України.

Наразі досудове розслідування завершили. Обвинувальний акт стосовно організатора, його сина та ще 5 учасників озброєної банди скерували до суду. Вони знаходяться під вартою. Ще один учасник перебуває в розшуку, матеріали щодо нього виділені в окреме провадження. 

За це фігурантам може загрожувати до 15 років позбавлення волі.






Фото, відео: ГУ Нацполіції Полтавщини