В Україні дозволили бустерне щеплення проти COVID-19 для дітей віком від 12 років

07 листопада 2022 0
Яніна Климань
В Україні дозволили першу бустерну дозу вакцини проти коронавірусу для всіх вакцинованих дітей віком 12-17 років.

На території України дозволили першу бустерну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби для всіх вакцинованих дітей віком 12-17 років за наявності достатньої кількості вакцини для груп ризику важкого перебігу хвороби. Підліткам бустерну дозу рекомендують через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації.

Якщо дитина, з медичних показань, отримала додаткову дозу вакцини, то бустер вводять через 3 місяці після отримання додаткової дози. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Для бустерного щеплення дітей віком від 12 років потрібно використовувати тільки мРНК-вакцину, яка схвалена до використання у цій віковій групі (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer).

За час пандемії в Україні від ускладнень коронавірусної хвороби померло 83 дитини. Загалом, захворювання підтвердили у майже 390 тисяч неповнолітніх. Лише за минулий тиждень захворіли понад 1600 дітей. 

Нагадуємо, що для щеплення дітей 12-13 років обов’язковою є інформована згода (форма N 063-2/о) батьків або опікунів.

Пацієнти віком від 14 років можуть самостійно звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації, при цьому не обов’язково мати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем.